DOM AMERIČKIH PREDSEDNIKA IMA SVOJE TAJNE: 10 najvećih tajni Bele kuće!

bela kuca

Pre nego je Bill Clinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete. Što su učinili?

Namerno su isčupali slovo W sa tastatura.

132 sobe, 35 kupaonica, 6 nivoa, 412 vrata, 28 kamina, 7 stubišta, 3 dizala, 5 kuvara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, staza za trčanje… Sve to postoji u Beloj kući.

Ali, kakve tajne još krije?

Otkrijte slabo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

  1. Ima dvojnika

Navodno je irski arhitekt James Hoban planove za Belu kuću napravio po ugledu na kuću u Dublinu koja je danas sedište irskog parlamenta.

  1. George Washington nikada nije živio u Beloj kući

Prvi američki predsednik nikada nije živeo u predsedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov naslednik, John Adams, koji se uselio 1800. godine.

Iako je Washington odabrao lokaciju, kao i arhitekta, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljade dolara, u današnje vreme to bi iznosilo oko 4 miliona.

  1. Na prvoj filmskoj projekciji u Beloj kući prikazan je film Rođenje jedne nacije

Početak filmskih večeri u Beloj kući bio je pre 101 godinu, kada je Woodrow Wilson odlučio biti domaćin projekcije filma redatelja D. W. Griffith Rođenje jedne nacije, istorijskoj drami koja govori o usponu Kju Kjux Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije.

Na prvoj projekciji gostovali su sam reditelj i Thomas Dixon, autor romana po kojemu je film snimljen.Najviše filmova pogledao je Jimmy Carter, čak 480.

  1. Bela kuća nije oduvek nosila taj naziv

Tek je Theodore Roosevelt dao naziv koji je uvrežen i danas. Pre toga koristili su se nazivi Predsednička kuća, Predsednički dvorac i slično.

  1. Prelomna godina za Kuću: 1933.

Rossevelt je ugradio rampe i dizala, kako bi Belu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je napraviti i bazen, kojega je Nixon prekrio i umesto njega stvorio dvoranu za novinare.

  1. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsednika Abrahama Lincolna još luta sobama Bele kuće. Najpoznatija je priča Winstona Churchilla, koji je tvrdio da je naletio na Lincolnov duh kraj kamina. Churchill više nikada nije kročio u Lincolnovu spavaću sobu.

  1. Ispod Bele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nixon je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvećar, čokoladarnica, čak i zubar.

  1. Tom Hanks darovao je Beloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac, prilikom svog poseta Bijeloj kući, primetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovno posetio Bijelu kuću, doneo je novi model.

  1. Nekad se moglo bez problema ući u Belu kuću

Proslava inauguracije Andrea Jacksona 1829. privukla je raju, pa je osoblje moralo posetitelje izmamiti van tako da su ispred delili punč s viskijem.

  1. Neobični troškovi stanara

Pre nego je Bill Clinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete.

Šta su učinili?

Namerno su isčupali slovo W s tipkovnica, zaepili police na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsednika našali s budućim stanarima.

Navodno je i Bushevo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo preteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila ‘Vratit ćemo se’…

(Global CIR/Avaz.ba)

Share this post: