Evo kako da zaradite na otkriću vanzemaljskog života

 

U modernom finansijskom svetu možete se ograditi od skoro svega. Međutim, ograda od vanzemaljske invazije sasvim sigurno još nikome nije pala na pamet.

U članku objavljenom u žurnalu Britanskog interplanetarnog udruženja, Džejkob Misra predlaže prilično interesantan način finansiranja potrage za vanzemaljskim životom.

On predlaže obveznicu koja će biti isplaćena kada istraživači potvrde postojanje vanzemaljskog života.

U pitanju bi bila „loto obveznica“ koja se izdaje za finansiranje projekata kada osoba koja ih izdaje očekuje slabu potražnju.

Kako bi povećao tu potražnju, nasumično izabrane obveznice dobijaju na vrednosti u poređenju sa drugim kada se projekat završi.

Po završetku projekat osobe koje poseduju ove „srećne“ obveznice dobijaju veliku isplatu, dok svi ostali dobijaju male isplate ili uopšte ne bivaju isplaćeni.

„Smatram da bi ovakve obveznice obezbedile dugoročno finansiranje SETI projekta u njegovoj potrazi za vanzemaljskim životom. Ove obveznice bi mogle da se prenose na rodbinu ili da se njima trguje na sekundarnim tržištima.

Kapital koji bi bio sakupljen na ovaj način bio bi poveren finansijskoj ustanovi koja bi na godišnjem nivou obezbeđivala isplate za funkcionisanje SETI projekta.

Ovakav plan mogao bi da stvori kapital u vrednosti nekoliko desetina miliona dolara za SETI istraživanje svake godine“, smatra Misra.

Ono što ove obveznice čini neobičnim jeste da one sa sigurnošću očekuju pronalaženje vanzemaljskog života u budućnosti.

Verovatnoća za ovo utvrđuje se Drejkovom jednačinom – koja pokušava da utvrdi verovatnoću pronalaženja života van Zemlje oslanjajući se na nekoliko faktora koji uključuju broj planeta koje neka galaksija poseduje i prosečnu brzinu formiranja zvezda.

Sudeći po ovoj jednačini, Mlečni put verovatno ima 12.000 vanzemaljskih civilizacija.

S obzirom na jako slabo poznavanje vanzemaljskog života, ovakve obveznice bi se verovatno teško prodavale, ali bi bile zabavan način da se pomogne nedovoljno finansiranim svemirskim istraživanjima.

(

Share this post: