Evo kako životinje prognoziraju kakve nas vremenske prilike očekuju

Sudar

U davna vremena ljudi su imali razvijen sistem verovanja pomoću kojih su mogli da naslute ili predvide kakve ih vremenske prilike očekuju. Zbog teških uslova života bilo je veoma bitno proceniti da li će biti kiše ili suše, snega ili sunca, i pripremiti se u skladu s vremenom.

Staromodna vremenska prognoza uključivala je nebeske pojave, praznike, ali i životinje i delove tela.

Svima je poznato verovanje da je zimi došao kraj ukoliko medved posle zimskog sna izađe iz pećine i ne ugleda svoju senku. Ali medved nije jedini prognozer – karakteristike predstojećeg godišnjeg doba možete odrediti i pomoću osa.

Verovanje kaže da će zima biti oštra ako u poljima ima puno osinjaka. Loše vreme najavljuje i hukanje sova, kreketanje žaba i promuklo mukanje krava. Ipak, ukoliko niste ljubitelj prirode i ne zavlači vam se po šipražiju i medveđim jazbinama da biste saznali da li će biti padavina ili ne – možete prognozirati vreme i iz svojih udobnih fotelja uz pomoć “žabe vremenjače”.

Starinski barometar sastojao se iz tegle u kojoj su bile merdevinice i žaba koja bi se pred kišu pela ka vrhu tegle.

Često su verovanja isprepletana i usko vezana za praznike. Praznik Sretenje naziva se još i Sredozimci zato što pada u sred zime, i upravo se tog dana očekuje izlazak medveda. Uoči Miholjdana treba pogledati u nebo, ako je vedro to znači da će zima biti duga i hladna.

Ukoliko ste propustili Miholjdan – ništa strašno! Bliži se 8. novembar, dan kada su se hajduci povlačili kod jataka da prezime – Mitrovdan, još jedan pogodan praznik za određivanje vremena. Sunčano vreme na Mitrovdan najavljuje  jaku zimu, a ukoliko se desi da zasneži, to znači da će zima obilovati padavinama.

Takođe, vreme možete odrediti i prostim posmatranjem noćnog neba. Ozvezdano nebo ukazuje na vedar dan sutradan, dok treperenje zvezda najavljuje hladnoću. Vitorog mlad mesec najavljuje jaku zimu, a ako je podmotao rogove znači da će biti kiše i vlage.

Vlasi su za predviđanje vremena koristili 12 ljuski crnog luka. U svaku ljusku, koja je predstavljala jedan mesec, stavljalo se malo soli.

Sutradan se gledalo u ljuske: ovlažena ljuska znači da će taj mesec biti kišovit, a suva da će biti sušan.

(Telegraf)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: