EVO ZAŠTO: Ako ne možete da podnesete mljackanje za stolom, verovatno ste genije!

Smetaju li vam zvukovi?

Novo istraživanje navodi na zaključak da je nesposobnost eliminisanja nebitnih, čulnih informacija česta pojava među osobama koji su kreativno nadareni poput: Čarlsa Darvina, Antona Pavloviča Čehova, Marsela Prusta i drugih.

Prust je, kako mu ne bi smetala buka dok radi, obložio plutom zidove sobe i redovno koristio čepiće za uši.

S druge strane Nikola Tesla posedovao je izvanredan sluh – imao je 13 puta osetljiviji sluh od prosečnog čoveka. Mogao je čuti muvu kada sleti na sto ili sat koji kuca iza zatvorenih vrata.

Kako je objasnila voditeljka ovog istraživanja „sklonost ka izdvajanju „nebitnih“ čulnih informacija javlja se rano i nesvesno u moždanim procesima i može doprineti integritetu ideja van predmeta pažnje, što izaziva kreativnost u stvarnom svetu.

U istraživanju je učestovalo 100 učesnika od kojih se tražilo da u ograničenom vremenskom periodu ponude što više rešenja za nekoliko neverovatnih scenarija.

Nakon toga su popunjavali „Upitnik o kreativnim dostignućima“, u kojem su pisali o svojim uspesima u deset kategorija, uključujući vizuelnu umetnost, kreativno pisanje, naučna otkrića i kulinarske veštine.

Njihovi odgovori ukazuju na jaku vezu između onih s najkreativnijim odgovorima i postignućima i onih koji su osetljivi na buku iz pozadine tokom rada.

(Magazin.hr)

Share this post: