Fenomen: Ovaj genije može za mesec dana da nauči svaku veštinu – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Maks Dojč prošao je mesec dana obuke pre nego što je otputovao preko okeana, seo u hotelsku sobu u dogovoreno vreme i čekao da dođe najjači igrač šaha na svetu.

Neverovatan niz događaja koji ga je doveo do tog trenutka počeo je prošle godine, kad je ovaj 24-godišnji preduzetnik iz San Franciska izazvao samog sebe na obavljanje niza mesečnih zadataka koji su se po ambiciji graničili s apsurdnim.

Zapamtio bi raspored karata u promešanom špilu, skicirao autoportret s izuzetnom preciznošću, ili rešio Rubikovu kocku za 17 sekundi. Razvio je savršenu visinu tona i uspeo da iz stojećeg položaja napravi salto unazad i dočeka se na noge. Naučio je dovoljno hebrejskog da može da raspravlja o budućnosti tehnologije pola sata.

Maks, samoproklamovani „opsesivni učenik“, želeo je da njegovi ciljevi budu toliko visoki da mu ne pođe za rukom da ostvari neke od njih. To je jedino u čemu nije uspeo.

Od početka ove godine znao je da će se njegov najveći izazov dogoditi u oktobru: pobediti Magnusa Karlsena u šahu.

Karlsen, 26-godišnji svetski šampion iz Norveške, postao je slavna ličnost zahvaljujući šahu. U svakoj priči o najtalentovanijim igračima šaha u istoriji, uvek se spomene pored Garija Kasparova i Bobija Fišera.

Sve je počelo jedne noći, u studentskom domu Univerziteta Braun, kada je Maks čuo iz hodnika kako muzika dopire iz jedne od soba. Otišao je sa svojim prijateljem da to ispita, i zatekao tri osobe kako sede na podu i sviraju sitar. Maks im se pridružio, a petnaest minuta kasnije, svi su počeli da slušaju samo njega.

„Maks uči brže od bilo koje osobe koju sam ikada sreo u životu“, rekao je njegov prijatelj.

Pošto je pravilo da trenutni svetski šampion odredi pravila meča, Magnus je odlučio da igraju brzu formu šaha u kojoj svaki igrač ima 20 minuta da povuče sve svoje poteze. Datum meča zakazan je za 9. novembar u Hamburgu.

Došao je dan meča, i Maks je, zahvaljujući naučenim algoristmima, nakon 8 poteza počeo da pobeđuje.

Stigli su do 9. poteza, istog trenutka u igri u kojem je Magnus matirao Bila Gejtsa, kada je Maks pokazao ranjivost. Svaki potez koji je do tada povukao bio je pravi. Ipak, odmah je znao da je uradio nešto pogrešno, iako nije znao šta. Mogao je to da vidi na Magnusovom licu.

Magnusov govor tela se promenio. Jedva da je mislio o svojim potezima. Maks je razmatrao poteze minutima, dok je Magnus „udarao“ u sekundama. U jednom trenutku, Maks je slučajno oborio njegovog kralja. Nedugo zatim, zvanično je matiran. Meč je trajao 39 poteza, odnosno 22 minuta i 21 sekundu.

„Da si imao mesec dana da počneš ni od čega u šahu, i postaneš što je moguće bolji, šta bi mislio o tome?“, upitao je Maks.

„Teško mi je da odgovorim na to pitanje. Ne vežbam ništa osim šaha već 20 godina“, odgovorio je Magnus.

„Voleo bih da mogu da počnem ga učim iznova“, rekao je.

(radiosarajevo.ba)

Share this post: