Fenomen: Svetla na nebu su upozorenje pred zemljotres

Naučnici su dugo sumnjali u vekovima stare tvrdnje očevidaca u vezi sa svetlima na nebu koja se pojavljuju u trenucima pre zemljotresa i koja su mnogi povezivali sa neidentifikovanim letećim objektima i vanzemaljcima.

Međutim, fotografski dokazi sada podržavaju ove tvrdnje i stručnjaci počinju da ozbiljno shvataju ovaj prirodni fenomen.

„Svetla pre zemljotresa su pravi fenomen i u pitanju nisu vanzemaljci niti neidentifikovani leteći objekti kako su ih ljudi do sada opisivali“, izjavio je Robert Teriol, glavni autor studije koja je ispitivala ovaj fenomen.

On tvrdi da „duboko u Zemljinoj kori“ stene formiraju električna punjenja kada se trljaju jedna od drugu, taj naboj se potom kreće ka površini uz geološke pukotine.

Kada ovi joni dođu do površine, oni stvaraju naelektrisan gas koji predstavlja izvor ovog svetla, piše Smithsonian.

Teriolov tm došao je do ovog zaključka sakupljajući podatke u vezi sa 65 zemljotresa koji su se desili od 1600. godine i koji su bili povezani sa svetlima na nebu.

Autori takođe nude i jedan savet: „Ukoliko vidite svetla na nebu a živite na području gde su zemljotresi česti, ona mogu biti rani znak za uzbunu da se približava zemljotres“.

(Huffington post)

Share this post: