I Google slavi Dan državnosti Srbije

Najveći internet pretraživač Google obeležio je 15. februara na svojoj naslovnoj stranici Dan državnosti Srbije Izmenjenim logom u obliku ukrasne kugle kojom dominiraju spomenik Pobednik i srpska zastava.

Printscreen

Izmenjenim logom u obliku ukrasne kugle kojom dominiraju spomenik Pobednik i srpska zastava, Google je podsetio na pobedu srpske vojske nad Otomanskom imperijom.

Srbija će danas brojnim manifestacijama obeležiti Dan državnosti u spomen na podizanje Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.

Na Sretenje 1804. godine, započela je Srpska revolucija, koja je označila početak oslobađanja balkanskih naroda od Turske.

Iako je uspeh revolucije bio promenljiv, na kraju je – decenijama docnije, zahvaljujući mudrosti Knjaza Miloša Obrenovića – krunisana uspehom.

Svi drugi nacionalno revolucionarni pokreti balkanskih naroda protiv Turske bili su plod ugledanja na Srbe, uključujući i grčki ustanak 1821. godine.

Na Sretenje 1835, u Kragujevcu je donet prvi „Sretenjski ustav“ Kneževine Srbije, ustrojen po uzoru na francuski i belgijski. Tekst ustava, neobično liberalan za tadašnje prilike, izradio je Dimitrije Davidović, znameniti novinar i srpski nacionalni radnik.

Ovakvo ustavno rešenje odmah je izazavalo negodovanje Austrije, Turske i Rusije, i ustav je ubrzo suspendovan. Velike sile smatrale su ga previše liberalnim: u poređenju sa ustavima evropskih zemalja tog vremena on je to i bio, osim retkih izuzetaka poput Francuske i Belgije.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih rešenja: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Posle Drugog svetskog rata, od 1945. godine, u potpuno promenjenim okolnostima, Srbija u sastavu federalne Jugoslavije je četiri puta usvajala ustav, a aktuelni je usvojen 30. oktobra 2006. i to je prvi Ustav Srbije nakon raspada SRJ, odnosno Državne zajednice SCG.

Sretenje se kao državni praznik u Srbiji slavilo do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a ponovo se slavi od 2002. godine.

(B92)

Share this post: