I udaljene planete bez sunca, koje lutaju oko zvezda, mogu podržavati vanzemaljski život!

Čuda svemira

Da bi postojao život, mora biti vode u tekućem stanju. Da bi ona bila tekuća nešto je mora zagrevati, a bez sunca, ta toplina može doći iz unutrašnjosti same planete.

Toplina Sunca dugo se smatrala ključnim faktorom za razvoj života ali astronomi sada tvrde da udaljene planete bez sunca, koje lutaju oko zvezda, mogu podržavati vanzemaljski život.

„Da bi postojao bilo kakav život, na planetama mora biti vode u tekućem stanju. Da bi ona bila tekuća nešto je mora zagrevati, a bez Sunca, ta toplina može doći iz unutrašnjosti same planete“ kaže astrofizičar Šon Rejmond koji dodaje da sloj leda na takvim mestima može biti jak izolator koji čuva toplinu u unutrašnjosti planete.

Rejmond napominje da dovoljno debeo sloj leda može ispod sebe sakrivati okean tekuće vode. Ta debljina trebala bi iznositi najmanje 10 kilometara.

„Osim unutrašnjom toplinom, te udaljene planete temperaturu iznad nule mogu održavati i debelom atmosferom punom vodonika. Teško je reći kakvi bi oblici života tamo mogli postojati, ali verovatno su mikroskopske veličine“ rekli su istraživači Dorijan Abot i Erik Svicer.

Ove takozvane „odbegle planete“, vrlo je teško uočiti zato što nemaju svoju zvezdu i emituju vrlo malo svetlosti.

(24sata.hr)

Share this post: