Indija: Sledbenici zamrzli telo gurua, uvereni da on meditira i da će da oživi – VIDEO

Indija

Indijski guru Ašutoš Maharadž je 29. januara ove godine u Pendžabu zvanično proglašen mrtvim, uz konstataciju da je smrt najverovatnije nastupila usled srčanog udara.

Njegovi sledbenici su, međutim, uvereni da je samo zapao u stanje veoma duboke meditacije, pa su stoga njegovo telo zamrzli, uvereni da će se u jednom trenutku probuditi i vratiti među njih.

Ašutoš Maharadž, star preko sedamdeset godina, nalazio se na čelu organizacije Divja Đoti Sanštan (Misije buđenja božanskog svetla), koja broji više od 30 miliona sledbenika i čiji portparol Svami Višalanand tvrdi da učitelj nije mrtav:

-On nije mrtav. Medicinska nauka ne razume stvari kao što je učenje joge. Čekaćemo i posmatrati. Uvereni smo da će nam se on vratiti- izjavio je Višalanand za BBC.

Prema njegovim rečima, lekari su Maharadža proglasili “klinički mrtvim”, ali on zapravo i dalje živi u stanju samadija, koje predstavlja najviši nivo meditacije.

Pre nego što su ga stavili u zamrzivač, sledbenici su telo preminulog, koji je za života govorio da će im se “vratiti”, pažljivo posmatrali nedelju dana, i tvrde da za to vreme nije pokazalo nikave znake raspadanja.

Svami Višalanand tvrdi da je to bilo duboko “spiritualno iskustvo”. Telo su najpre planirali da balsamuju, ali da od toga su odustali kada su čuli da takav postupak smanjuje izglede da oživi.

Odluku da se telo smesti u zamrzivač na sudu je osporio guruov bivši vozač, koji tvrdi da sledbenici neće da ga se odreknu jer žele međusobno da podele guruovu imovinu. Sud u Pendžabu je, međutim, njegovu tužbu odbio, uz obrazloženje da je guru Maharadž proglašen klinički mrtvim, te da je sada odluka šta da se s telom radi na njegovim sledbenicima.

Ovaj slučaj, inače, nije bez presedana u savremenoj Indiji. Sledbenici gurua Balaka Bramačarija iz Kalkute 1993. su skoro dva meseca odbijali da kremiraju njegovo telo, tvrdeći da očekuju da se vrati iz “meditativnog transa”.

Na kraju je oko 450 policajaca provalilo u njegov verski centar i odnelo telo u stanju raspadanja na kremaciju, uprkos žestokim protestima guruovih sledbenika.

(BBC, Blic)

Share this post: