Ispod čuvenog Alkatraza specijalnim radarima otkriveni tajni tuneli

Otkriveni tajni tuneli

Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobeći, danas je Alkatraz pristupačno mesto koje poseti više od milon turista godišnje. Ali, arheolozi tvrde da Alkatraz nije samo ‘zločin i kazna’, već nešto više.

Istraživači su ispod najpoznatijeg zatvora na svetu, Alkatraza, posebnim radarima otkrili sistem tunela i ostatke vojne tvrđave iz 19. veka, javlja BBC.

Uzdignut na stenovitoj hridi usred Zaliva San Franciska, savezni zatvor Alkatraz je od 1930-ih do 60-ih godina prošlog veka bio rezervisan za „najgore od najgorih“, a među najpoznatijim pripadnicima kriminalnog podzemlja kojima je dugi niz godima Alkatraz bio mesto boravka su Džordž „Mitraljez“ Keli, Miki Kohen i Al Kapone.

Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobeći, danas je Alkatraz pristupačno mesto koje poseti više od milion turista godišnje, ali, arheolozi tvrde da Alkatraz nije samo „zločin i kazna“, već nešto više.

Nakon što je 1848. u Kaliforniji otkriveno zlato, San Francisko je postao važna luka za zapadnu obalu i stoga je zaštita grada bila razlog izgradnje alkatraške tvrđave. Strateški značaj ostrvceta je postao još veći s izbijanjem Američkog građanskog rata 1861., kada je tvrđava korišćena kao zatvor za simpatizere Konfederacije.

„U razdoblju od 1850. do 1907. godine na ovom prostoru je bila vojna baza koja je služila kao odbrambeni štit čitavom zalivu“, rekao je profesor geologije Mark Everet.

Tvrđava je bila sagrađena od zemlje, ali delovi su pojačani betonom što je vrlo zanimljivo jer se tada u SAD-u uopšte nije proizvodio cement, objasnila je Tanja Vatenberg Komas iz konzervacijskog zavoda.

Godine 1915. sagrađena je glavna zatvorska zgrada.

Arheolozi će uskoro nastaviti sa iskopavanjima kako bi pristupili ostacima zidina i podzemnim tunelima koji su zasad nepristupačni.

(Hina)

Share this post: