Ispod leda na Grenlandu nalazi se rezervoar nezamrznute vode veličine Irske

Voda ispod leda

Naučnici su našli ogroman rezervoar vode od otopljenog leda, veličine Irske, koji tokom cele godine leži nezamrznut ispod grenladskog ledenog pokrivača i može da pruži važne informacije o rastu nivoa svetskih okeana i mora, prenosi britanski BBC.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nature Geoscience“, naučnici navode da je voda u vazdušnim džepovima između delova leda, na sličan način na koji voćni sok ostaje tečan u ledenim pićima.

Naučnici, međutim, imaju mnogo pitanja na koja nemaju odgovor o tome kuda i kojom brzinom ta voda teče, ako se uopšte kreće.

Najnovija studija je utvrdila da se znatne količine vode od otopljenog leda nalaze u delimično čvrstom sloju snega koji čini gornji nivo glečera i još se nije zaledio.

U proleće 2011. istraživači su prokopali dublje u taj prhki sloj snega, i na njihovo iznenađenje, našli tekuću vodu iako je temperatura vazduha iznosila čak minus 15 stepeni.

S obzirom da je to bilo mnogo pre početka leta, tim naučnika je zaključio da ta voda opstaje u tečnom stanju i tokom zime na Grenlandu.

Naučnici navode da se voda ne ledi jer velike količine snega krajem leta padaju na površinu ledenog pokrivača, i štite vodu od niske temperature vazduha, te ona zato može da se cele godine ne zaledi.

Po njihovim grubim procenama, u rezervoaru ispod leda veličine 70.000 kvadratnih kilometara nalazi se 140 milijardi tona vode što je ekvivalentno godišnjem rastu nivoa mora od 0,4 milimetara ili polovini vode koja s Grenlanda oteče svake godine u mora.

Ali, naučnici uopšte ne znaju kuda će ta voda: „To zavisi od toga da li je voda povezana sa sistemom preko kojeg odlazi u okean, ili je izolovana i u potpunosti se ponaša kao odvojeni rezervoar“, kaže profesor Rik Forster sa Univerziteta u Juti.

On dodaje da je potrebno mnogo bolje istražiti ceo sistem, da bi se moglo predvideti da li će i koliko porasti nivo mora čemu je u
poslednjih 100 godina znatno doprinelo topljenje grenladskog ledenog pokrivača.

Prema poslednjem izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene, ledeni pokrivač se između 1992. i 2001. smanjivao za 34 milijarde tona leda godišnje, a ta količina se povećala na čak 215 milijardi tona između 2002. i 2011.

(Beta)

Share this post: