Istoričar Majkl Paulkovič: Isus iz Nazareta je „mitski lik“ i nikada nije postojao!

Da li je postojao?

Američki istorijski istraživač Majkl Paulkovič tvrdi da je Isus iz Nazareta bio „mitski lik“ i da nikada nije postojao, piše Dejli mejl.

Paulkovič, kaže da je do tog otkrića došao pošto u delima 126 autora koji su delovali u Isusovo vreme (od 1. do 3. veka) nije naišao na spominjanje Isusa Hrista, što je neverovatno kad je reč o tako poznatoj osobi kao što je Isus. Zato tvrdi da je reč o izmišljenoj osobi koju su stvorili pratioci hrišćanstva da bi imali lik koji bi obožavali.

Ove tvrdnje Paulkovič, koji je studirao na Univerzitetu Merilenda, izneo je u članku „Bajka o Hristu“ i knjizi „Nema krotkog Mesije“. U oba dela on tvrdi da je sve krajnje iznenađujuće s obzirom na njegova „globalna čuda i navodne svetske slave“.

„Kada razmišljam o ovih 126 autora koji bi trebalo da su čuli za Isusa, ali nisu – moram da zaključim da je Isus mitska figura… Isus iz Nazareta nije ništa više do urbane legende“, tvrdi Paulkovič.

Od svih knjiga koje je ispitao, pronašao je samo jedno delo u kojem se Isus spominje, a to su „Jevrejski ratovi“ čuvenog rimskog istoričara Josifa Flavija iz 95. godine. Međutim, Paulkovič smatra da nije Flavije pisao o Isusu, nego je deo o njemu dodat u redakcijama.

Američki istoričar veruje da se apostol Pavle, koji je proširio hrišćanstvo, u Bibliji često ne odnosi prema Isusu kao prema stvarnoj osobi.

„Pavle nije svestan majke device i nije upoznat sa događajima u Isusovom životu, sa čudima, apostolima, izdajom, suđenjem i mukama. On ne zna ni gde ni kada je Isus živeo i smatra da je raspeće samo metafora“, tvrdi Paulkovič i dodaje da mnogo govori i to što Isus nije ostavio nikakvu zabelešku o sebi.

„Možda najviše zbunjuje mitski Spasitelj, sam Isus. On sam je fantom koji nije ništa napisao. Čitajući radove hiršćanskog oca Atenagorasa, osoba ne sreće reč Isus i samim tim autor nije upoznat sa imenom spasioca“, tvrdi on.

Paulkovič smatra da je Markovo jevanđelje u Bibliji, koje sadrži priču o Hristovom vaskrsnuću, vremenom izmenjeno.

„Originalna knjižica sa ovim imenom završavala se na 16:8, a tek kasnije je dodata priča o vaskrsnuću“, tvrdi on.

Paulkovičevo viđenje će sasvim sigurno biti predmet žustrih rasprava, s obzirom na to da ima naučnika koji smatraju da Isus nije postojao – sam Paulkovič je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je ateista. Međutim, mnogi naučnici tvrde da je Isus istorijska ličnost, a knjige kao što je Paulkovičeva smatraju u najmanju ruku neozbiljnim.

Jedna od teorija je i da je Isus bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta, da je rođen između 7. i 4. godine pre nove ere i da je umro između 30. i 36. godine nove ere.

(Kurir)

Share this post: