Istraživanje pokazalo: Važnije je da VERUJETE da ste dovoljno spavali, nego koliko ste zaista SPAVALI!

Ilustracija

Studija iz 2014. godine pokazala je da je “količina” sna koju vaše telo misli da dobijate znatno važnija od vremena koje zaista provedete u snu.

U istraživanju koje je sprovela psiholog Kristi Erdal s Univerziteta u Koloradu, učestvovao je 21 student.

Ispitanicima je tokom petominutnog predavanja objašnjeno od čega se sastoji dobar, a od čega loš san i rečeno im je da navedu koliko su spavali prethodnu noć.

Studenti su zatim priključeni na Bipak opremu, kojom su mereni njihovi moždani talasi i broj otkucaja srca.

Rezultati su pokazali da su studenti kojima je rečeno da su dovoljno spavali postigli znatno bolje rezultate na kognitivnim testovima od onih kojima je rečeno da nisu dobro spavali.

Drugim rečima – samo verovanje da ste dovoljno spavali je dovoljno da nastavite da normalno funkcionišete u toku dana, čak i ako niste dovoljno spavali, piše Independent.

Erdal ovu pojavu naziva klasičnim uslovljavanjem, što ujedno može da bude odgovor na drugu studiju koja je pokazala da ispijanje placebo napitka ima isto dejstvo na mozak kao šoljica kafe.

Naravno, stručnjaci upozoravaju da ovo istraživanje treba uzeti u obzir s rezervom jer je dokazano da deprivacija sna može prouzrokovati ozbiljna medicinska stanja poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa.

Uprkos tome što se optimalna količina sna za normalno funkcionisanje organizma razlikuje od osobe do osobe, lekari za dobro zdravlje preporučuju osam sati sna.

(B92, Independent, foto: pixabay)

Share this post: