Iznenađujuće: Mravi su pčelama genetski bliži nego ose!?

Bliži pčelama nego  ose!

Pčelama su genetski mnogo bliži mravi nego ose, pokazalo je istraživanje tima naučnika sa Univerziteta Kalifornije (UC) u Dejvisu. Oni su do ovog neverovatnog otkrića došli koristeći najmoderniji sistem sekvencije gena.

Novo otkriće

Mravi, pčele i ose pripadnici su roda himenoptera, grupe insekata koji imaju razvijeno socijalno ponašanje.

– Uprkos ponašanju ovih insekata, njihova evoluciona veza dosad nije bila jasno klasifikovana. U stvari, nije bilo jasno u kakvim su vezama mravi, najuspešniji socijalni insekti, s pčelama i insektima. Uspeli smo da rešimo to pitanje koristeći tehnologiju sekvencije gena sledeće generacije. Zahvaljujući tome, otkrili smo mnoge stvari o ponašanju himenoptera – rekao je Fil Vord, profesor entomologije na UC.

Evoluciona bliskost

Džoen Čiju, profesor na UC i član tima, kaže da sada naučnici mogu da shvate kako su se različite morfološke i socijalne karakteristike pojavile kod ovih grupa insekata i šta je genetska osnova za te promene.

– Ovo istraživanje je važno i za buduća istraživanja jer pokazuje da morfologija nije dobar pokazatelj evolucione bliskosti kod ovih organizama – kaže Brajan Džonson, profesor na UC i član tima.

(Kurir)

Share this post: