Jake peščane oluje u Peruu otkrili su neotkrivene geoglife drevnih Naska linija

Jaki vetrovi i peščane oluje u Peruu otkrili su prethodno neotkrivene geoglife drevnih Naska linija. Eduardo Homez dela Tore, pilot i istraživač, spazio je nove oblike dok je prošle nedelje leteo preko pustinje.

Naska linije, foto 1.jpg

Veruje da jedan od geoglifa pokazuje zmiju dugačku 60 metara, sa linijama širokim četiri metra, a nalazi se blizu najpoznatijeg crteža kolibrija.

Još crteža je otkriveno. Među njima jedna ptica, nešto što podseća na nekog kamelida (moguće lama), kao i jedna cik-cak linija. Svi su urezani u brda u dolini El Ingenio i Panpas de Jumanuoko.

Arheolozi već pokušavaju da utvrde da li se ti geoglifi podudaraju sa onima koje su napravili pripadnici Parakaske kulture u regionu Ika u Peruu, čiji je vrhunac bio od 800. do 100. godine pre nove ere.

 Naska linije, foto 3.jpg

Ruben Garsija Sota, vodeći arheološki autoritet u oblasti kulture drevnih Naska, rekao je da je najnovije otkriće „vredan doprinos našem znanju o drevnim Naskama“.

Arheolog Orefići Đuzepe Peći kaže da je malo prerano iznositi tvrdnje, ali da su oni potvrdili da se poreklo novih geoglifa podudara sa drevnom umetnošću i ranijim crtežima.

Naska linije se inače prostiru na prostoru od 500 kilometara kvadratnih, a neke su dugačke i do 20 kilometara.

(Rts)

[adsenseyu1]

Share this post: