Kad eksplodira džinovska zvezda Betelgez, sijaće kao pun Mesec!

Betelgez, jedna od najsjajnijih zvezda na noćnom nebu, mogla bi da eksplodira u supernovu i postane sjajna kao pun Mesec, što bi trajalo oko godinu dana.

Sjajna džinovska zvezda crvenkaste boje, koja zimi može da se vidi u gotovo svim krajevima sveta, mogla bi da eksplodira kao supernova već sutra, ali i bilo kad u narednih 100.000 godina, što je samo treptaj vremena u beskonačnosti svemira.

Takozvani crveni džin, koji je nekada bio toliko veliki da bi, kada bi se nalazio u Sunčevom sistemu, mogao da dosegne Jupiterovu orbitu, smanjio se, doduše, tokom poslednjih deset godina za 15 odsto, ali to nimalo nije umanjilo njegov sjaj.

– Ova promena je veoma fascinantna. Pažljivo ćemo pratiti proces tokom narednih nekoliko godina kako bismo videli da li će nastaviti da se smanjuje ili možda povratiti nekadašnju veličinu – kaže Čarls Tauns, penzionisani profesor fizike sa Univerziteta Berkli, koji je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za pronalazak lasera.

Ako Betelgez iz sazvežđa Orion eksplodira u supernovu, mogla bi da omogući astronomima da izbliza vide kako supernove nastaju i fizičke procese koji stoje iza njih.

Da bi se imala slika o tome koliko je tačno Betelgez veliki, trebalo bi reći da je ova zvezda u prečniku hiljadu puta veća od našeg Sunca. To znači da bi u njega moglo da stane oko milijardu Sunaca. Na gornjoj slici Sunce je prikazano sićušnom, belom tačkom u donjem levom uglu. Vidite li ga?

Iako je teoretski tačno da bi Betelgez mogao da eksplodira već ove godine, mali su izgledi da će se to zaista dogoditi.

– Mogla bi da eksplodira sutra uveče, ili tek za 100.000. godina. Ne možemo znati kada će se to dogoditi – kaže Taunsov kolega Edvard Višnov.

Betelgez u odnosu na Sunce:

Share this post: