Kazahstan: Snimci iz svemira otkrili drevne građevine stare 8.000 godina!

Misterija

NASA je objavila seriju fotografija kazahstanske pustinje snimljenih iz svemira, kako bi pomogli u otkrivanju misterija praistorijskog naselja.

Regija Turgai na severu Kazahstana ne izgleda nešto posebno gledana s tla: prostrana stepa, s malo dokaza da je tamo ikad kročio čovek. Ali to područje snimljeno s oko 690 km visine otkriva 8.000 godina stare konstrukcije oblikovane od ljudske ruke.

Fotografije prikazuju najmanje 260 različitih uzvišenja, kanala i bedema raspoređenih u pet različitih oblika među kojima su krug i svastika.

 

Kada su ovi oblici prvi put primećeni na Gugl „Earth“ 2007. godine, počele su da kruže glasine kako su misteriozne konstrukcije dizajnirali nacisti ili čak vanzemaljci.

– Mislio sam da se radi o kletvi- kazao je Ronald LaPort, profesor epidemiologije iz Pitsburga koji je na izveštaj o ovom pronalasku naišao prošle godine dok je istraživao bolesti u Kazahstanu.

Ovaj pronalazak ga je jako zainteresovao pa je odlučio da popriča sa kazahtanskim geologom Dmitrijem Dejom, koji je preko Gugla Eartha uočio naselje, nakon što je gledao dokumentarac o drevnim mestima i pitao se postoji li tako nešto u njegovoj zemlji.

Dvojica muškaraca potražila su pomoć NASA-e, a NASA je kako bi olakšala naučnicima pre dve nedelje objavila satelitske fotografije u većoj rezoluciji.

– Nisam nikad video ništa slično. Čudesno je – kazao je Kompton Taker iz NASA-e koji je uručio fotografije Deju.

Detaljne snimke trebale bi pomoći u istraživanju ovog mesta i razotkrivanju misterija.

Naučnici su iznenađeni da bi inače nomadski narod ostajao na jednom mestu i gradio ogromne konstrukcije – visine od dva do tri metra i široke oko 12 metara.

(Jutarnji.hr)

Share this post: