Kina: Rodila bliznakinje u 60. godini

kina-beba-bliznakinje

Kineskinja sa 60 godina postala je majka bliznakinja pošto se nakon gubitka ćerke jedinice podvrgla vantelesnoj oplodnji, objavili su danas kineski mediji, navodeći da je ona možda najstarija žena koja se ikad porodila u toj zemlji.

Šeng Hajlin, koja sada ima 63 godine, izgubila je 2009. godine svoju prvu ćerku – tada staru blizu 30 godina, od slučajnog trovanja gasom, objavio je list „Čajna dejli“, a prenela agencija AFP.

„Da bih preživela i rešila se samoće, odlučila sam da u ovim poznim godinama rodim još jedno dete“, izjavila je Šeng.

Jedna vojna bolnica u gradu Hefej na istoku Kine je 2010. pristala da njoj i njenom mužu pruži mogućnost vantelesne oplodnje. Ovakvi slučajevi su veoma retki u Kini, gde je na snazi već više od 30 godina strogi zakon o jednom detetu, koji će od sledeće godine ipak biti ublažen.

Mnoge zemlje u svetu primenjuju dobnu granicu do koje žena može da se podvrgne vantelesnoj oplodnji, koja je manje efikasna što je žena starija.

Šeng je 25. maja 2010. rodila devojčice Džidži i Huejhuej, koje su bile teške 1,85 odnosno 1,45 kilograma, preneli su kineski mediji.

Najstarija žena na svetu koja je rodila dete je Špankinja Marija del Karmen Busada Lara, koja je 2006. carskim rezom rodila dvojicu dečaka. Ona je tada bila stara 66 godina i 358 dana, a umrla je tri godine kasnije od raka.

(Tanjug)

Share this post: