Kocke: Prvi korak ka Transformersima? – VIDEO

Video

Kako se pristup prema robotici u naučnoj zajednici menja i evoluira tokom vremena, istraživači pronalaze sve interesantnije načine da manipulišu fizičkim strukturama i jedinstvenim sposobnostima konstrukcija sa veštačkom inteligencijom.

Jedan posebno revolucionaran pristup modernom robotu zove se M-blok, u pitanju je modularni robot u obliku kocke koji funkcioniše sa mnoštvom drugih identičnih blokova kako bi zajedno gradili promenjive strukture različitih oblika.

M-blok je razvio Džon Romanišin, naučnik sa MIT laboratorije za nauku i veštačku inteligenciju, zajedno sa svojim kolegama.

Zato što M-blok nema spoljnih delova koji mogu da se pomeraju, njegova unutrašnja pokretačka dinamika, unutrašnji zamajac koji je u stanju da izvede 20.000 revolucija u minutu, stvara utisak da kocku pomeraju nevidljive sile.

Sa spoljne strane kocke nalaze se magneti, osam sa svake strane kocke i cilindrični magnet na svakoj ivici. Ovi magneti dozvoljavaju svakom bloku da se lako zakači za drugi bez obzira na njegov vertikalni ili horizontalni položaj.

Kombinacija pokreta izazvanih zamajcem zajedno sa magnetnim vezama omogućava M-blok kockama da se konstantno transformišu u brojne oblike.

(Mashable, B92)

Share this post: