Koje zablude smo naučili u školi

Nova saznanja i napredak u nauci otkrivaju niz podataka, koji iz temelja menjaju pogled na svet oko nas, pa tako neke činjenice za koje smo verovali da su tačne padaju u vodu.

Dijamant je najčvršća materija u prirodi

Ova činjenica se više ne može smatrati tačnom. Dijamant je smatran najčvršćim sve do 2009. godine, kad su pronađene čak tri čvršće materije.

Jedna od njih je smesa minerala vurtcita i boron-nitrida (BN), a druga je lonsdaleit, poznat kao šestougaoni dijamant. Primat u ovoj kategoriji je na kraju preuzeo kristalni kubični boron-nitrid, ali sve tri supstance su vrlo retke u prirodi.

Pluton je planeta

Ne, nije. Još krajem 19. veka su naučnici smatrali da u Sunčevom sistemu postoji deveta planeta. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno.

Naime, naučnici su smatrali da postoji „planeta X“ jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji planeta koja utiče na njihovo kretanje.

Klajd Tombah iz Arizone uočio je tu novu planetu 1930. godine, a Pluton je sve do 2006. godine smatran devetim planetom Sunčevog sistema, kad je Međunarodna astronomska unija objavila da Pluton zbog svoje veličine i orbite ipak ne spada u kategoriju planeta.

Veštice iz Salema su spaljene na lomači

Da se to nije nikad dogodilo potvrdio je Richard Trask, arhivist koji je proučavao taj grad i to vreme. Veštice u Salemu nisu bile spaljene na lomači, nego su ih obesili. Za celi nesporazum kriva je Crkva koja je herezu po običaju kažnjavala spaljivanjem.

Izraelski robovi izgradili su egipatske piramide

Ovo je jedna od najraširenijih zabluda i krivih tumačenja, a prava istina je potpuno drugačija. Naime, Jevreji nisu ni mogli da grade piramide u Egiptu jer ih u to doba tamo nije ni bilo. Ovaj mit raširio je navodno bivši izraelski premijer Menachem Begin kad je bio u poseti Egiptu 1977. godine.

Najnovija arheološka iskopavanja pokazala su da su piramide izgradili sami Egipćani. Taj mukotrpan posao bio je dodeljen siromašnim stanovnicima, koji su zbog toga u svojoj zemlji bili jako poštovani.

Fali nam karika koja bi nas povezala sa primatima

Tako se barem smatralo dok naučnici nisu pronašli “Idu“, kariku koja je nedostajala u lancu evolucije od majmuna do čoveka. Odlično očuvan kostur bića starog 47 miliona godina otkrio je 2009. godine Jorn Hurum. Otkriće ovog jedinstvenog fosila je jedno od najznačajnijih otkrića veka.

Darwinius masillae, kako su ga nazvali u čast 200 godina rođenja oca teorije evolucije Čarlsa Darvina, je karika koja razdvaja naš podred primata, ljude, majmune i čovekolike majmune, od primitivnijih oblika primata.Ida je bila duga 53 centimetra i stara između šest i devet meseci. Naučnici su sigurni da se radi o ženki budući da nema kost penisa (koju imaju svi niži primati).

Kineski zid je jedina građevina vidljiva iz svemira

Iako mnogi veruju u ovu tezu, ona nije istinita. Godine 2003. opovrgnuo ju je astronaut Jang Livej, koji je rekao da nije video baš ništa od zida.

Postoji pet (ili tri) carstava u klasifikaciji živih bića

Živa bića na Zemlji delila su se prvo na biljke, životinje i bakterije, a kasnije je podela bila proširena, pa su bila podeljena na prokariote, protiste, gljive, biljke i životinje. Ali, situacija se menja iz dana u dan, a naučnici tvrde da bi se sastav trebao proširiti za još nekoliko „carstava“.

Tako, na primer, jedno od novijih „carstava“ čine arhebakterije, koje su prvo stavljene u bakterije, ali se pokazalo da je njihov molekularni sastav bitno drugačiji, pa već sada govorimo o šest „carstava“, a sve upućuje da će ih biti još.

(Dnevno)

Share this post: