KUĆA FATAMORGANA: Niko ne zna da je ona baš tu, nestaje i nastaje…(VIDEO)

kuća

Printskrin: Instagram/dougaitkenworkshop

Kuća je „drugačija iz svakog ugla i zaprepašćujuća, jer odražava ono što ona sama želi, kao da je živa“…

Ova nesvakidašnja kuća dizajnera Doga Eitkena nalazi se u pustinji u Kaliforniji (Koačela dolina) i potpuno se stapa sa okolinom, jer je napravljena od ogledala.

Kuća je napravljena na tradicionalni američki način, kao ranč kuća, u okviru pustinjske umetničke izložbe “Desert X Art Festival”, zajedno sa još 15 umetničkih dela raspoređenih na 72 kilometra.

Kuća je nazvana “Fatamorgana” (“Iluzija”) i spolja i iznutra je prekrivena ogledalima i kao takva stvara iluziju da uopšte ne postoji.

– Inspirisao me je rad čuvenog arhitekte Frenka Lojda Vrajta. Nakon Drugog svetskog rata, ranč stil kuća je postao jako popularan, a jednostavnost i brzina gradnje doprinela je brzom razvoju predgrađa gradova – objašnjava Eitken.

– Ovaj moj pokušaj je slikovit prikaz kako jedna obićna ranč kuća nestaje u okolini i ponovo iz nje iskrsava – kaže on.

Ovo je prva ovakva kuća ikada napravljena, a kritičari ocenjuju da je “drugačija iz svakog ugla i da je zaprepašćujuća, jer odražava ono što ona sama želi, kao da je živa”.

A #Mirage you can actually capture by @dougaitkenworkshop for @_desertx. Link in bio for @wmag article.

A post shared by Desert X (@_desertx) on

Izložbu je organizovao umetnički direktor Nevil Vakefild i biće otvorena od 25. februara do 30. aprila, piše Dejli mejl.

(Telegraf.rs)

Share this post: