Legenda o Kemzi: Misteriozna neman iz Dunava uvlači ribare u virove – VIDEO

Legenda

foto-ilustracija: pixabay.com

Smederevski ribari godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava.

Niko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korene, priča verovatno seže u vreme Osmanskog carstva.

Tada je ovde prerađen najverovatnije neki od slovenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i istoričan Leontije Pavlović koji ga je opisao kao „oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi„.

Napisao je i da neman „ribare i kupače navlači u virove gde repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa“. Prema pričama onih koji su navodno videli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čoveku sa kandžama i dugim repom.

– Naravno da ga niko nije video, bar ne neko zadnje vreme, a naši stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali – kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da neko vikne „Kemza“.

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da preseče konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda video gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu.

Neki su po mraku u mreži videli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su „uhvatili“ srndaća.

(Srbijadanas.com)

Share this post: