Ljudi koji veruju da postoji Pakao žive gore

Ko veruje u pakao živi gore

Svi koji veruju u pakao, ili osobe koje razmišljaju o njegovom postojanju generalno su nezadovoljnije životom na Zemlji, smatra nova studija.

U istraživanju objavljenom u žurnalu „PLOS One“ naučnici su posmatrali podatke u vezi sa 63 zemlje – kako na nacionalnom nivou tako i u vezi sa pojedinim građanima i potom ih podelili u dve grupe. Jednu grupu činile su osobe koje veruju u raj, dok su se u drugoj nalazili oni koji veruju u postojanje pakla.

Što je populacija neke zemlje bila sklonija tome da veruje samo u postojanje raja, to je ona generalno bila srećnija, piše LiveScience, dok su pojedinci takođe bili zadovoljniji svojim životom.

Međutim, ovi podaci otvaraju mogućnost da su osobe koje su već nesrećne sklonije tome da veruju u postojanje pakla, umesto da stvari budu obrnute.

Zato su istraživači pitali 422 osobe da pišu o raju, paklu ili o tome šta su radili prethodnog dana.

Nakon pregledanja njihovih tekstova nije primećena velika razlika između osoba koje su pisale o raju ili tome šta su radili prošlog dana, ali osobe koje su pisale o paklu – bez obzira na to da li u njega veruju ili ne, bile su generalno tužnije.

Naučnici smatraju da samo pisanje o paklu čini ljude manje srećnima, ali je isto tako moguće da osobe koje ne veruju u pakao poseduju strah da možda nisu u pravu.

(Newser, B92)

[adsenseyu1]

Share this post: