Misterija: Evo kako je broj 28 uticao na sudbinu Jovanke Broz

Misterija broja 28

U životu Titove udovice jedan broj odigrao je presudni faktor da njena sudbina bude takva, kakva je i bila, a ovo je priča o malo poznatoj činjenici iz života najpoznatije Ličanke.

Sudbina Jovanke Broz, supruge doživotnog predsednika SFRJ i KPJ Josipa Broza Tita zaista je čudna, a malo je poznato da je nju odredio jedan broj – 28. Telegraf.rs vam otkriva zbog čega je baš ova cifra bila sudbonosna za ovu najpoznatiju Ličanku, koja je godinama živela u strogoj izolaciji i bez dokumenata.

Odgovor na pitanje „zašto je baš broj 28 toliko uticao na sudbinu Jovanke Broz“ može se naći pažljivim čitanjem njene biografije, a evo i kako:

Krenimo redom…

Jovanka Budisavljević rođena je u decembru 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a imala je 28 GODINA KADA SE UDALA ZA TITA!

Aprila 1952. godine na tajnom venčanju u Iloku, u vili Dunavka Jovanka Budisavljević (28) rekla je sudbonosno DA i udala se za Josipa Broza Tita (60). Kumovi na venčanju bili su Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je, da joj je majka na vest da se udala za Tita, poručila „mogla si ćerko i boljeg da nađeš“ (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

[adsenseyu1]

Drugi sudbonosni događaj pod okriljem broja 28 je smrt Josipa Broza, jer kada je umro Tito 4. maja 1980. godine u 15.05 sati, to je bio najtužniji dan u životu Jovanke. Da se sudbina opet poigrala sa njenim životom govori u prilog činjenica da je Brozova udovica nakon 28 GODINA BRAKA OSTALA BEZ SUPRUGA I VOLJENOG TITA! (Nikada se zvanično nisu razveli).

Treća sudbonosna cifra 28, nalazi se u činjenici da je 28 GODINA JOVANKA BROZ PROVELA U ZATOČENIŠTVU I BEZ LIČNIH DOKUMENATA!

Od dočeka Nove godine 1977. godine u novosadskom hotelu „Park“ Tito i Jovanka nisu bili u braku, ali se NIKADA NISU NI RAZVELI. Od tada je Jovanka Broz bila pod kontrolom nesuđenih Titovih naslednika Staneta Dolanca i generala Nikole Ljubičića. Jovanki čak nisu dali da poseti Tita kada je zbog bolesti ležao u Kliničkom centru u Ljubljani.

Njih dvojica su je optužili za izdaju Tita i održali 59 sednica predsedništva SFRJ na kojoj su osuđivali Jovanku Broz. Za kaznu je 1981. godine ekskomunicirana, oduzeta su joj lična dokumenta, nakit, sva lična i službena imovina. Jovanka dugo nije imala ni lične dokumente, poput pasoša i lične karte, što je konačno rešeno 2009. godine.

Preminula 20. oktobra 2013. godine.

(Telegraf.rs)

[adsenseyu1]

Share this post: