Kao dokaz da stanovnici jednog sela u Indoneziji oživljavaju mrtve, na internetu se pojavila fotografija na kojoj se vidi žena zombi, koja je u poluraspadnutom stanju, a stoji praktično samostalno.

Zombiji postoje, ali stvarno! Ako ste mislili da su hodajući mrtvaci plod mašte ili fikcije, prevarili ste se.

U selu Toraja u Indoneziji, svaki pokojnik može da oživi, i to nakon tajanstvenog crnomagijskog rituala, koji izvode lokalni seljani.

Kao dokaz da je moguće oživjeti mrtve, pojavila se fotografija koja je preplavila internet, a na kojoj se vidi žena zombi, koja je u poluraspadnutom stanju, a koja praktično samostalno stoji.

Postoje dvije različite teorije o tome kako i zašto mrtvaci oživljavaju.

Prema jednoj, u prošlosti se vjerovalo da čovjek koji umre mora da bude sahranjen u selu gdje je rođen, a ne u mjestu gde je preminuo.

Sela su bila udaljena i izolovana i bilo je komplikovano da članovi porodice prenose preminulog do rodnog sela.

Nakon rituala ljudi koji poznaju crnu magiju, pokojnik bi ustajao iz groba i otpješačio do sela gdje je rođen.

Prema toj teoriji, ukoliko bi se “hodajućem mrtvaku” na putu do rodnog sela neka osoba obratila, zombi bi se istog trenutka srušio i ne bi mogao da nastavi put.

Prema drugoj teoriji o “buđenju mrtvih”, koju prenose stanovnici Toraja, smrt predstavlja dug proces. Potrebno je mnogo vremena da se pokojnik “smiri” u zagrobnom  životu.

Za “večni mir” potrebno je da se obavi složena i skupa sahrana za koju većina seljana nema novca.

JEZIVU FOTOGRAFIJU MOŽETE POGLEDATI NA LINKU ISPOD: https://svjetlo-dunjaluka.com/jeziva-crna-magija-u-indoneziji-mrtvi-ustaju-iz-groba-i-vracaju-se-kuci-na-nogama/?fbclid=IwAR0TBnO8C7kvWWqzv_sH4B3dDqlt6UN-AOQfi4gFcoXFNMaxAcmgJ87YdqA

U tom slučaju, mrtvak bi bio zakopan u privremenom sanduku dok porodica ne sakupi sredstva za pravu sahranu.

Kada skupe novac, pokojnik ustaje iz groba i prelazi u “večno konačište“.

Takođe, prema tvrdnjama današnjih stanovnika ovog indonežanskog sela, pojedini stanovnici i dalje poznaju, ali i obavljaju tajanstvene rituale nakon kojih oživljavaju mrtve.

S druge strane, protivnici  teorija o oživljavanju mrtvih tvrde da je riječ o lažnoj fotografiji, dok drugi navode da je moguće da je žena sa fotografije bolesna, najverovatnije od lepre.

(kameleon.ba)