Na celom svetu postoje svega četiri plaže koje prekriva ZELENI PESAK

More

foto-ilustracija: pixabay.com

Na različitim krajevima naše planete retke plaže prekrivene su prirodnim zelenim peskom koji sadrži kristalne čestice koje se nazivaju olivin – teški zeleni silikat koji voda teško spira.

U pitanju je jedan od najčešćih minerala na Zemlji, a pronađen je i na Mesecu i na Marsu.

Bele peščane plaže lako je naći, ali ove četiri pružaju drugačije iskustvo.

Papakolea, Havaji

Ovu zelenu plažu u obliku otvorenog prstena, do koje vodi jako strm put, peskom „snabdeva“ vulkan star 49.000 godina. Konstantna erozija vulkana osigurava stalan dotok zelenog peska, a kada vulkan prestane sa aktivnostima, nakon nekog vremena Papakolea će izgledati kao i svaka druga plaža na svetu.

Talofofo, Gvam

Olivin je odgovoran za boju i ove plaže na pacifičkom ostrvu. Posetioci mogu da primete da je zeleni pesak jedino vidljiv u idealnim vremenskim uslovima. On se često akumulira na naslagama tamnijeg zamućenog peska.

https://www.instagram.com/p/BTnRrZhhXrY/

Punta Kormorant, Ekvador

Ostrva Galapagos su od najizolovanijih i najposebnijih destinacija. Ostrva koja su formirala vulkani nastanjuju endemične vrste koje se u drugim delovima sveta ne mogu naći. Neobična plaža zelene boje nalazi se na ostrvu Floreana. Olivin kristalima snabdeva je obližnji vulkan, a posetiocima je zanimljiva i zbog morskih kornjača, piše Travel Leisure.

Foto: Youtube Screenshot

foto: Youtube Screenshot

Hornindalsvatnet, Norveška

Na hladnom severu Norveške nalazi se najzeleniji pesak u Evropi. Formirano glacijalnim procesima pre više hiljada godina, ovo jezero ispunjeno je zelenim mineralnim naslagama.

(B92.net)

Share this post: