Najnovije otkriće: Nisu samo ljudi jedina bića koja imaju svest o sebi

Poslednja počast

Samosvesnost se najčešće opisuje kao osobina svojstvena samo ljudima, ali naučnici Univerziteta u Vorviku smatraju da se javlja i kod životinja.

U studiji objavljenoj u časopisu “Current Zoology”, navodi se da životinje koje imaju svest o budućnosti i sposobnost simuliranja okruženja, moraju bar u nekom primitivnom vidu imati i svest o svom postojanju.

„Ključno otkriće je to da životinje koje simulišu svoje buduće akcije umeju da prave razliku između zamišljenih akcija i onih koje su zaista iskusile”, navodi profesor Tomas Hils, koautor studije.

„Čak i roboti, zahvaljujući posebnom softveru, mogu vremenom da nauče da zamišljaju kako čine ono što još nisu uradili, što znači da prave razliku između subjekta i onoga što je subjektu poznato”, dodao je Hils.

Tvorci studije iznose velike tvrdnje, navodeći da su odgovorili na jedno od najvećih metafizičkih pitanja, ali mnogi su ostali skeptični po ovom pitanju.

Kako tačno životinje percipiraju svoje postojanje možda nikada nećemo saznati, ali je sigurno da se navedeni fenomeni ne odvijaju na toliko složenom nivou na kom samosvesnost doživljavaju ljudi.

(Indenpendent)

Share this post: