NASA pokreće misiju sa ciljem proučavanja jednog od najčudnijih tela u Sunčevom sistemu

 Pat Rawlings, U. Md., JPL, NASA

Tim naučnika priprema misiju prema velikom metalnom asteroidu Psyche, za koji se veruje da je gvozdeno jezgro propale protoplanete.

Predložena misija dala bi nove uvide u proces formiranja planeta i početke Sunčevog sistema.

Asteroid Psyche širok je 250 kilometara i nalazi se u pojasu asteroida smeštenom između planeta Marsa i Jupitera.

Njegov sastav je uglavnom od gvožđa, a naučnici smatraju kako se radi o gotovo ogoljenom jezgru propale protoplanete, čije su kamene stene uništili sudari s drugim telima u prošlosti, prenosi Live Science.

„Te je stvarno jedini objekat poput jezgra za koji znamo u Sunčevom sistemu. Znamo puno o ledenim i kamenim telima, ali šta je s onima od metala. Kako izgleda površina metalnog sveta?“, pita se Lindi Elkins-Tanton, članica tima naučnika koji organizuju misiju na taj asteroid.

Misija je predstavljena prošlog meseca na godišnjoj konvenciji Američke geofizičke unije. Prema asteroidu bi se poslala robotska sonda, koja bi prikupljala vredne podatke s njegove površine iz orbite i slala ih nazad na Zemlju, uključujući i fotografije.

Tim naučnika tu misiju priprema već godinu i po dana, a planove će predati Nasi na narednom pozivu za misije klase Discovery.

Reč je o tipu misija čiji trošak ne prelazi 425 miliona dolara, bez uračunatog troška rakete koja bi sondu ponela u svemir.

Očekuje se kako bi prijava mogla biti napravljena 2015. godine.

(B92)

Share this post: