NASA prihvatila 4 izuma naučnika Gorana Roglića iz Srbije!

Na ovogodišnjem konkursu jednog od vodećih naučno-tehnoloških časopisa na svetu „NASA Tech Briefs“ – „The Create the Future, Design Contest 2014“ prihvaćena su četiri projekta čiji je autor Goran Roglić, naučnik iz Novog Sada. Ovaj časopis bavi se dostignućima NASA, ali i drugi kompanija i naučnika.

Najmanji aparat za fizikalnu terapiju na svetu

Od oko 8.000 pristiglih radova, 350 je u sedam različitih kategorija ušlo u uži izbor za naučno-tehničko dostignuće 2014. godine. Roglić je poslao radove u četiri kategorije i svi su prihvaćeni, po čemu je jedinstven naučnik u Srbiji.
Najmanji aparat za fizikalnu terapiju na svetu, uređaj za praćenje moždanih talasa u realnom vremenu, modularni analizator spektra i doprinosi sprečavanju klimatskih promena mogli bi u skoroj budućnosti da okrenu našu svakodnevicu.
– Ovo je već samo po sebi ogroman uspeh, u septembru će druga komisija ocenjivati radove i izabrati pobednika. Gleda se 50 odsto koliko je nešto inventivno, 25 odsto koliko može da se realizuje i 25 odsto koliko je primenjivo na tržištu. A najbolje je što će to pratiti tehničko-naučna javnost celog sveta – kaže Roglić. Većina radova je na papiru, dok su njegovi već praktični i mogu da se koriste. Najmanji aparat na svetu za fizikalnu terapiju, koji radi na samo četiri alkalne baterije, može da obavi 12 vrsta fizikalne terapije, idealan je za sve, od kosmonauta do sportista.
– Drugi aparat prati moždane talase u realnom vremenu. Do sada su aparati prvo snimali mozak pa tek onda radili analize. Ovako može odvojeno da se snima leva i desna hemisfera mozga, ili da se sazna kada je mozak u alfa stanju, meditaciji. To rešava probleme s poremećajem sna i pomaže da sportisti u meč uvek ulaze bez treme, s maksimalnom koncentracijom. Možete jednostavno i da saznate koja vam muzika najviše prija – nastavlja naučnik.
Pored modularnog analizatora spektra koji elektroničarima omogućava da posmatraju signale u audio-opsegu u frekvetnom domenu, Roglić je napravio i aparat koji zapušava ozonske rupe. Uređaj se veže na meteorološki balon, kad dođe na odgovarajuću visinu, meri koncentraciju ozona, te kad utvrdi manjak, počne da proizvodi ozon pomoću generatora ozona.
– Ovo je nekomercionalni projekat koji je otvoren i može svako da ga koncipira i realizuje. Nadam se da će se velike firme zainteresovati za to jer svima nam je cilj da spasimo planetu. Što se tiče naše države, za početak naučnicima i svim malim privrednicima može pomoći tako što će im omogućiti da preko PayPala prime novac iz inostranstva te osloboditi carine sve što je vezano za nauku – poručio je Roglić.
Goran Roglić je, inače, diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija, magistar kardiologije, doktor sportske rehabilitacije. Više od 25 godina konstruiše aparate, trenira taj-či i vodi kendo klub „Išin“.
(24 sata)

Share this post: