Naučnici upozoravaju: Vaše mačke bi vas ubile, samo da mogu…

macka ruka ujed zivotinja zubi

Uvreženo je mišljenje da su mačke umiljata stvorenja, ali najnovije istraživanje ih definiše kao neurotične i nestabilne.

Naučnici Univerziteta u Edinburgu (Škotska) i Zoološki vrt Bronks, u Njujorku, poredili su karakter domaćih mačaka s karakterom različitih vrsta njihovih divljih srodnika.

Da bi pronikli u srž mačjeg karaktera, naučnici su ocenjivali njihovo ponašanje u odnosu na Velikih pet dimenzija ličnosti:
– Ekstravertnost
– Prijatnost
– Savesnost
– Neurotičnost
– Otvorenost za iskustva

Domaće mačke imaju sličnu strukturu ličnosti kao afrički lavovi, što znači da su veoma sklone dominaciji, impulsivnim reakcijama i neurotičnom ponašanju, ustanovili su naučnici.

-Reč je o onome što mačke ispoljavaju gotovo svakodnevno u svom ponašanju: plašljive su, lako se uznemire, agresivne su prema ljudima, agresivne jedne prema drugima.- kaže Maks Vahtel, psiholog iz Denvera, koji nije učestvovao u istraživanju.

Sve te osobine koje primećujete u tim ljupkim kućnim macama vidite i kod lavova.

Ako ste ikada pomislili da vam je mačka plašljiva, nesigurna, napeta, sumnjičava ili agresivna prema vama, onda to sasvim sigurno ne uobražavate. Da su veće, verovatno bi bile spremne da vas ubiju.

Međutim, novo istraživanje ipak nije tako loše: baš kao i lavovi, kućne mačke su i razigrane, lako se uzbude i imaju impulsivne reakcije, zbog kojih mogu biti veoma smešne.

Nevolja je u tome što im ponašanje nije predvidljivo. U jednom trenutku će uživati dok ih češkate po stomaku i presti, a već u sledećem će vas ugristi da bi vam stavile do znanja da je dosta.

-Korisno je da razumemo osobine naših kućnih ljubimaca.-kaže Vahtel. –Različite mačke imaju različite ličnost, ali kao vrsta imaju mnogo zajedničkih karakteristika.

Naučnici su takođe proučavali osobine oblačastih leoparda, snežnih leoparda i škotskih divljih mačaka.

Kod svih pet vrsta mačaka koje smo posmatrali struktura ličnosti je bila upadljivo slična, a činilo se i da su rezultati pokaklapaju sa rezultatima drugih istraživanja, na primer, geparda i tigrova- navode naučnici u istraživanju objavljenom u novembarskom izdanju 2014. časopisa “Džornal of komparativ sajkolodži”.

Domaće mačke su, međutim, najsličnije lavovima, možda zato što žive u semi-društvenom okruženju, a lavovi su najdruštvenije od svih divljih mačaka.

One su slatke, mekane i umiljate, ali treba da budemo svesni: kada dovedemo mačku, imamo malog predatora u kući. objašnjava Vahtel.-Mačke mogu biti fantastični, ljupki drugari – sve dok se ne okrenu protiv vas.

(Vesti o životinjama)

Share this post: