Neko ko je živeo u staroj Grčkoj pre 2.150 godina napravio je kompjuter!

Misterija

Neko ko je živeo u staroj Grčkoj oko 150. godine pre nove ere napravio je mehanizam koji, prema svemu što nauka zna, nije bilo moguće napraviti u narednih 20 vekova.

Otkriće u Egejskom moru

Pre 114 godina ronioci su kod ostrva Antikitera u Egejskom moru pronašli ostatke rimskog broda, a na njemu najneobičniju mašinu ikad otkrivenu. Bila je to gomila zupčanika, izuzetne izrade i složenosti, tada nepoznate svrhe. Skoro 22 veka kasnije, pomoću detaljnih skenova otkrivena je sva kompleksnost ovog misterioznog predmeta.

Ne bi trebalo da postoji

Ono što je otkriveno je zapanjilo naučnike.

– Ovo je kao da smo u srednjovekovnoj Evropi otkrili funkcionalan „mercedes“ – napisao je jedan od stručnjaka.

Preživeo skoro dve hiljade godina na dnu mora...
Znalo se da mehanizam ima funkciju koja ima veze sa astronomijom, ali sva složenost i lepota otkriveni su posle detaljnih ispitivanja. Prvo, mehanizam je fotografisan tehnikom koja otkriva sve natpise urezane u metal. Pomoću rendgenskih zraka napravljen je potpun trodimenzionalni model mehanizma, koji je otkrio sve interakcije zupčanika.

Ispred vremena

Kad je ispitivanje završeno, a rezultati objavljeni u časopisu Nejčer, rezultati su opisani kao „neverovatni“.

Koristeći samo genijalno osmišljeni sistem zupčanika, mehanizam je služio za predviđanje meseca, dana i sata u kojem će se desiti pomračenje Sunca, a uzimao je u obzir i prestupne godine.

Takođe, pomoću njega je bilo moguće predvideti tačne pozicije Sunca i Meseca u odnosu na Zodijak, a posedovao je i mehanizam koji je pokazivao Mesečeve faze, kao i pozicije planeta poznatih starim Grcima: Merkura, Venere, Marsa, Jupitera i Saturna.

Genijalan dizajn

Mehanizam nije bio samo naučno oruđe: imao je i brojčanik koji je pokazivao datume velikih atletskih takmičenja, kao što je bila Olimpijada.

Genije koji je napravio ovaj uređaj najbolje se vidi u dizajnu dela aparata koji se bavi putanjom Meseca. Naime, kreator je koristio epiciklične zupčanike, kako bi uračunao i imitirao nepravilnosti u kretanju Meseca kroz Zodijak, koje proističu iz njegove nepravilne orbite oko Zemlje.

Upotreba epicikličnih zupčanika i ceo koncept je nešto što jednostavno nije trebalo da postoji u vreme kad je mehanizam napravljen, slažu se naučnici.

Ko je napravio mehanizam?

Misterija povodom toga ko je napravio čudesni mehanizam je potpuna. Ciceron je za stvaranje aparata „optužio“ Arhimeda (koji je živeo vek pre nego što je uređaj napravljen). Reči ugravirane na uređaju upućuju na njegovo korintsko poreklo, ili na neku od kolonija Korinćana (Sicilija, gde je živeo Arhimed, bila je jedna od ovih kolonija).

Jedna od teorija je da je Arhimed uradio originalni nacrt za mehanizam, a da su ga zatim pravili drugi majstori. Ako je ovo tačno, pitanje koje se nameće glasi: zašto nikad nije pronađeno ništa što bi makar podsećalo na mehanizam sa Antikitere.

(Kurir)

Share this post: