Neobična mapa sveta: Srbi poznati po vaterpolu, Amerikanci po nobelovcima ….

Mapa koju su napravili Vilijam Samari, Rej Jamartino i Rafan Anvari, pokazuje šta je ono što svaka zemlja radi bolje od svih drugih zemalja. Japan je prvi po broju robota, Bosna i Hercegovina po minama …

Da znate da ima. Za razliku od Bosne i Hercegovine koja je neslavan rekorder po broju mina, mi smo prvi u svetu u vaterpolu.

Hrvatska je na ovoj mapi kao i još neke naše komšije,  samo kao geografska odrednica jer se nisu istakli ni u čemu, dok se Slovenija može „pohvaliti“ kazinima.

 

Brazil je na mapi predstavljen kao vlasnik najviše svetskih titula prvaka u fudbalu, a Australija kao zemlja sa najviše smrtonosnih životinja i broju melanoma na 100.000 stanovnika.

SAD ima najviše Nobelovih laureata i ljudi koje je ubila kosilica za travu. Japan je prvi u broju robota, Kazahstan po količini uranijuma, a Rusija po broju malina i nuklearnih bojevih glava.

Autori mape su sakupili informacije putem različitih izvora i izabrali neke od najzanimljivijih podataka, s obzirom da je svaka zemlja predvodnik u više oblasti. Anvari priznaje da neki zaključci, poput onog da Mijanmar vodi svet u upotrebi burmanskog jezika, izgledaju glupo, ali kaže – to je na kraju i to istina.

(Nezavisne)

Share this post: