Neobični novogodišnji običaji u svetu

nova godina

Doček Nove godine u svetu uz uobičajeno odbrojavanje, čašu šampanjca i poneki poljubac ispod imele, u nekim zemljama prolazi uz neobične rituale od nošenja ružičastog veša do jedenja grožđa ili sočiva i lupanja loncima.

Elektronski mediji danas prenose listu najčudnijih novogodišnjih običaja koju je sastavio sajt BužFeed.

U Argentini, za ulazak u Novu godinu neophodan je ružičast veš kako bi se privukla nova ljubav. Takođe, Argentinci će tačno u ponoć iskoračiti najpre desnom nogom.

U Brazilu, u novogodišnjoj noći se nosi belo kako bi se oterali zli duhovi, preskače sedam talasa i potom prinose darovi u vidu cveća boginji vode Lemaniji. Ako ih bacite u more a oni vam se vrate, to znači da ih nije prihvatila.

[adsenseyu5]

Čileanci jedu sočivo za Novu godinu kako bi imali mnogo para i posla, a celu kuću počiste metlom kako bi izbacili negativnu energiju, dok u Kolumbiji šetaju sa praznim koferima kako bi u idućoj godini mnogo putovali.

Škoti pomno paze ko će im prvi ući u kuću pošto otkuca ponoć. Ta osoba najčešće nosi poklone u vidu novčića, hleba, soli, uglja ili viskija jer oni predstavljaju blagostanje, hranu, ukus, toplinu i dobro raspoloženje.

Da bi im godina bila puna blagostanja Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.

Novozelanđani vole da u Novu godinu uđu lupajući u šerpe i lonce, dok u Rusiji zapisuju želje na papir koji potom spale i taj pepeo sipaju u čašu šampanjca koja mora da se iskapi minut posle ponoći.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: