Neočekivano: Indijanci su nam bliski rođaci!?

Kako su Indijanci koristili lekovito bilje

Naučnici su verovali da su moderni Evropljani potomci lovaca domorodaca Starog kontinenta i zemljoradnika s Bliskog istoka. Ipak, nova istraživanja pokazala su da svi mi imamo i DNK treće misteriozne grupe – drevnih severnih Evroazijaca.

Ova grupa se mešala i s precima današnjih Evropljana, ali i s grupom ljudi koja je prešla Beringov moreuz i naselila Ameriku pre 15.000 godina.

Genetska veza

– Pre našeg istraživanja svi modeli su govorili o dve linije nasleđivanja. Sad se pokazalo da je postojala i treća grupa. Ovo istraživanje bacilo je novo svetlo na rezultate prema kojima postoji genetska veza Evropljana i Indijanaca – obe grupe imaju zajedničke pretke – kaže Dejvid Rajh, profesor genetike na Harvardu.

Oni su poredili osam drevnih genoma s onima koje imaju moderni ljudi, a analiza je pokazala da je ranije neprepoznatljiva grupa znatno uticala na mešanje u Evropi.

Evropljani sa severa kontinenta imaju više genetskog uticaja lovaca domorodaca, dok oni s juga imaju više procenata DNK s Bliskog istoka. Svi Evropljani imaju i gene severnih Evroazijaca.

Ta grupa stigla je u Evropu u vreme razvoja poljoprivrede, što pokazuje da su se te velike migracije dogodile kasnije nego što se mislilo.

– Deo stanovnika severa evroazijskog kontinenta odselio se u Ameriku, a nešto kasnije su stigli i u Evropu – kaže prof. Rajh.

Isključivanje istorije

Oni su skupili genetske podatke sa devet drevnih skeleta i 2.345 osoba.

– Utvrđivanje rođačkih veza je veoma teško. Mnogo toga se dogodilo u Evropi u poslednjih 8.000 godina, pa smo se trudili da isključimo istoriju iz cele priče kako bismo shvatili šta se desilo pre toga – kaže prof. Rajh.

Kad je studija započeta, severni Evroazijci bili su „populacija duhova“, identifikovana samo pomoću DNK.

Ipak, pre godinu dana u Sibiru su nađena dva skeleta, jedan star 24.000 godina, a drugi 17.000. Otkriveno je da imaju sličnosti i s Evropljanima i s Indijancima.

Mešavina jezika

Vreme kad su severni Evroazijci stigli u centralnu Evropu nije poznato, ali to što su na središnji deo Starog kontinenta stigli kasnije nego što se mislilo moglo bi da objasni kompleksnu mešavinu jezika koji postoje u Evropi, kaže profesor Dejvid Rajh.

(Kurir)

Share this post: