Neverovatan rekord: Duga stajala na nebu čak 9 sati

Fenomen

foto-ilustracija: pixabay.com

Studenti i profesori Univerziteta za kinesku kulturu u Tajpeju u Tajvanu imali su priliku da vide dugu koja je trajala rekordnih devet sati.

– Bilo je neverovatno, kao dar s neba, tako redak prizor – rekao je Čou Kun-hsuan, profesor Odeljenja za atmosferske nauke na tom Univerzitetu.

Čou i njegov kolega Liu Čing-huang su dokumentovali rekordnu dugu uz pomoć studenata i zajednice kampusa. Posmatranja, fotografije i videosnimci su pokazali da je duga trajala od 6:57 do 15:55 sati, osam sati i 58 minuta.

Ovi podaci govore da je oboren rekord za najdugotrajniju dugu, koji je zabeležen u Jorkširu u Engleskoj 14. marta 1994. godine.

Ta duga je trajala šest sati, od 9:00 do 15:00, navodi se Ginisovoj knjizi rekorda. Duge obično traju manje od sat vremena.

Profesori i studenti su bili spremni za praćenje duge jer su u prošlog ponedeljka snimali dugu koja je trajala oko šest sati.

Uslovi koji omogućavaju dugotrajne duge su sezonski severoistočni monsuni koji zarobljeni u vlagi u vazduhu formiraju oblake, sunčeva svetlost i relativno spor vetar brzine 2 do 2,5 metra u sekundi, navode agencije.

Takvi uslovi su uobičajeni za zimski period u planinama Jangmingshan, gdje se nalazi kampus.

(FoNet)

Share this post: