Neverovatno: Dok spavamo možemo činiti skoro sve – od donošenja odluka do pripremanja reakcije!?

Lažna sećanja

Ispostavilo se da naš mozak dok spavamo, radi mnogo više nego što smo mislili. Nova studija ukazuje da možemo da prepoznamo i kategorišemo reči dok spavamo.

„Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se mislilo“, kaže koautorka studije Sid Kuder kognitivni neuronaučnik iz Pariza.

„Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo jer delovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari.“

U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena koji su dovršavali zadatak klasifikacije reči.

Zadatak je podrazumevao slušanje izgovorenih reči a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili leve ruke – životinja (desna ruka) a objekat (leva ruka).

Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga.

Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno reči i dok su spavali. Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvesnom stanju, iako ruka fizički nije pomerana u snu.

jedina razlike je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada reč, dok su spavali.

„Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve – od donošenja odluka do pripremanja reakcije“, rekao je Kuder a prenosi HuffPost.

„Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove“, dodaje on.

Studija je objavljena u naučnom časopisu „Journal Current Biology“, 11. septembra ove godine.

(B92)

Share this post: