Neverovatno: Gradić u Italiji zabranio svojim stanovnicima da umiru!

Zabranjeno umiranje

Gradić Selija u Italiji koji ima samo 500 stanovnika, zabranio im je da umiru, a ko se “odvaži” da zanemari svoje zdravlje, mora da plati veći porez.

Populacija širom Italije je u stalnom padu, pa je gradonačelnik grada rekao da to treba da bude podsticaj za ljude da zdravije žive.

“To nije šala, nego vrlo ozbiljna stvar”, kaže gradonačelnik David Zićinela. “Selija, kao i mnogi gradovi na jugu Italije, ima sve manje stanovnika”.

Natalitet je u Italiji u stalnom padu u proteklih 50 godina i sada je na višegodišnjem minimumu, budući da se u 2014. rodilo najmanje beba još od 1861.

Selija je predivno mestašce koje je prvo uvelo besplatan bežični internet za sve stanovnike, a 2010. osvojilo nagradu tako što je recikliralo 73 odsto otpada.

Sada ima samo 537 stanovnika, od kojih je većina starija od 75 godina. Istini za volju, nikad nije bio “metropola” – šezdesetih je imao 1.300 stanovnika.

Novi zakon treba da podstakne ljude da se bave prevencijom, umesto da se stalno razbolevaju, kaže gradonačelnik. Tako će ubuduće biti obavezan godišnji pregled kod lekara.

Uprkos naizgled zanemarljivom povećanju poreza za 10 evra, ukoliko se preskoči godišnji lekarski pregle, više od 100 ljudi već je rezervisalo svoj termin u ordinaciji.

“Reakcija naših građana ohrabruje. To je bila i svrha ove inicijative”, kaže gradonačelnik.

(B92)

Share this post: