Neverovatno otkriće: Voda u okeanima na Zemlji je starija od samog Sunca!?

Naučnici o Bogu

Naučnici tvrde da je voda u okeanima na Zemlji starija od samog Sunca. Ako je ovo istina, postoji velika verovatnoća da ipak nismo sami u svemiru!

Otkriće sugeriše da je voda vrlo čest sastojak u oblacima prašine i gasa iz kojih se rađaju zvezdani sistemi, piše Dejli mejl.

Veruje se da je Sunce staro 4,5 milijardi godina, ali voda na Zemlji možda se formirala pre toga i to u vidu sićušnih kristala leda koji su lebdeli u dalekom svemiru.

– Znamo da je voda ključna za razvoj života na Zemlji, ali moguće je da je ona potekla iz nekog drugog kraja u svemira. Otkrivanjem porekla drevne vode na Zemlji možemo dokazati da Sunčev sistem nije jedinstven u svemiru i da egzoplanete možda imaju pravo obilje vode. To otvar mogućnosti da na nekoj od njih postoje uslovi za život – kaže profesor Tim Heris sa Univerziteta u Ekseteru.

Međunarodni tim naučnika, koji je predvodio Ilsidor Klivs sa Univerziteta u Mičigenu, proučavao je drevne ostatke leda očuvanog u kometama i asteroidima iz ranog perioda Sunčevog sistema.

Koristeći kompjuterske simulacije, oni mogu da pokažu da je voda u okeanima i ona u uzorcima meteorita i kometa nosila isti hemijski otisak stariji od konačnog izgleda Sunčevog sistema.

Voda sadrži visok nivo deuterijuma – teškog vodonika, koji ima više neutrona u svom jezgru, što se samo može objasniti međuzvezdanim poreklom.

To znači da je barem jedan deo vode u Sunčevom sistemu stariji od Sunca.

(B92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: