Neverovatno: Uspostavljena komunikacija sa delfinima!

Komunikacija

Istraživači koji testiraju prevodilac koji bi mogao da omogući ljudima i delfinima da komuniciraju izjavili su da su po prvi put zabeležili uspešno korišćenje ovog uređaja kada je delfin pokazao na obližnju morsku travu naučnicima u vodi, piše Indipendent.

„Bilo je neverovatno, imali smo poklapanje. Bila sam zapanjena“, izjavila je doktorka Denis Hercing, direktorka projekta i tvorac uređaja za prevođenje.

Ovaj uređaj koristi par hidrofona (podvodnih mikrofona) kako bi zabeležio kompletan spektar kliktanja i zvižduka koje delfini prave.

Umesto da ove vokalizacije „prevodi“ na ljudski jezik, dr Hercing uči delfine ograničenom rečniku koji su definisali ljudi.

Ovo pomaže da se uprosti veliki broj zvukova koje delfini prave.

Delfini, koji su izuzetno inteligentne životinje i sposobni za korišćenje alata, koriste signalne zvižduke kako bi se obratili pojedincima kao i škljocanje kao sonar koje im pomaže pri lovu.

Hercingova je razvila 8 „reči“ koje koriste vokalizacije slične onima koje upotrebljavaju delfini kako bi se odnosili prema određenim stvarima u okolini kao što su „morska trava“ i „bočno jahanje talasa“ (kada delfin skače na talas koji je napravio brod).

U ovom neverovatnom otkriću, delfin je ispustio jedinstven zvižduk koji je povezan sa morskom travom, međutim, niko ne može da kaže da li je delfin aktivno pokazivao na vegetaciju a i ta reč je čuta samo jednom.

(Independent, B92)

Share this post: