Niko ne zna kako je nastala: Da li bi ogromna DEVETA PLANETA mogla da uništi Zemlju?

Ilustracija

Postojanje devete planete, hipotetičkog tela koje se nalazi negde na ivici Sunčevog sistema i dva puta je veće od Zemlje, postalo je nešto izvesnije u januaru ove godine.

Naučnici su procenili da ova planeta kruži oko Sunca na deset puta većoj udaljenosti od Plutona. Naučnici polako dolaze do odgovora na pitanje kako gravitacija može držati tako daleko telo u jednom sistemu.

U novom radu koji je objavio Centar za astrofiziku Smitsonijan na Harvardu, astronomi Gonđi Li i Fred Adams koristili su milione kompjuterskih simulacija kako bi došli do tri teorije o tome kako je nastala ta planeta.

Druga planeta “u prolazu” odvukla je devetu planetu od Sunca. Ova vrsta interakcije ne samo da objašnjava kako se našla na tako velikoj udaljenosti, nego i njenu čudnu eliptičnu orbitu.

Jedini nedostatak ove teorije je to što bi se u tom slučaju deveta planeta nalazila mnogo dalje od Sunčevog sistema i više mu ne bi pripadala.

Jedna od mogućnosti je i da je planeta nekada bila bliže Suncu, ali da ju je Jupiter ili neki drugi gasoviti džin, poput Saturna i Neptuna, izbacio.

Planeta je možda došla i iz drugog sistema, jer je Sunčev sistem možda nekada u prošlosti delio materijal, a možda i planete, sa još nekim obližnjim sistemom.

Inače, Danijel Vitmir, profesor astrofizike u penziji, tvrdi da bi ova, još nepotvrđena planeta mogla da usmeri jato kometa ka Zemlji i na taj način dovede do masovnog izumiranja.

On u svom radu na ovu temu povezuje periodične događaje izumiranja koji su se dešavali na Zemlji s nepoznatom Planetom 9.

(B92, foto ilustracija: pixabay)

Share this post: