Nova teorija: Da li je dinosauruse pobio prolazak kroz tanki disk tamne materije?

Šta ih je pobilo?

Uzrok velikog odumiranja dinosaurusa pre 65 miliona godina, a ujedno i uzrok kasnije dominacije sisara mogao bi da bude periodični prolazak Zemlje kroz disk tamne materije, tvrde naučnici.

Prema teoriji fizičara Lise Rendal i Metjua Risa, u galaksiji postoji tanki disk tamne materije, a naše Sunce s vremena na vreme naleti na njega, što dovodi do kiše meteorita, koja pogađa našu planetu.

Pretpostavka o postojanju ovog tamnog diska zasad je samo spekulacija, ali mnogi očekuju da bi njegovo postojanje moglo biti potvrđeno i empirijski.

Teorija o cikličnom povećanju aktivnosti meteorita je stara: pre 30 godina neki astrofizičari proglasili su planetu X ili Nemezis za objekat koji izaziva ovu pojavu, ali ova planeta dosad nije pronađena, iako je to trebalo da se desi odavno uzimajući u obzir kakvim sve aparatima sada pretražujemo svemir.

Pošto je ova teorija ostala bez vidljivog objašnjenja, a cikličnost pojačane aktivnosti je još važila, Rendalova i Ris pripisali su je oscilatornom kretanju Sunca i prolasku kroz pojas koji deli našu galaksiju na dva pljosnata dela (gornji i donji).

Kako putanja Sunca i Sunčevog sistema oko centra galaksije oscilira gore-dole, tako sve to prolazi kroz sloj tamne materije koji razdvaja galaksiju i izaziva gravitacione posledice koje aktiviraju „oluju“ kometa i meteorita.

Prema proračunima ovih naučnika, disk tamne materije izaziva tačno onoliku gravitacionu silu kolika je potrebna za izazivanje ove „oluje„, a to se dešava jednom u 35 miliona godina.

Statistički podaci o učestalosti kratera na Zemlji i drugim objektima u Sunčevom sistemu potvrđuju ovu teoriju.

(Kurir)

Share this post: