Nova teorija: Svemir u kojem živimo nije nastao u Velikom prasku, već kad ga je crna rupa izbacila iz druge dimenzije

Kosmos, crna rupa

Svemir u kojem živimo nije nastao u Velikom prasku, već kad ga je crna rupa ispljunula iz druge dimenzije, tvrdi grupa naučnika iz Kanade.

Već dugo se smatra da je kosmos nastao u Velikom prasku. Ipak, pojedini fizičari sad imaju još jednu pretpostavku o tome šta se dogodilo u trenutku kad je nastalo sve što nas okružuje pre oko 13,7 milijardi godina.

Haotični Veliki prasak je samo jedna od teorija, koja i dalje ne može potpuno da se uklopi u postojeće okvire fizike. Naučnici zasad veruju da je pre Velikog praska postojao singularitet, neverovatno gusto i vruće stanje prostora i vremena. U suštini, kako je to pretpostavio Stiven Hoking, bio je to sadržaj „stomaka“ crne rupe. 

S tim se slažu i tri astrofizičara iz Kanade, koji u novom radu o nastanku svemira pišu: „Najveći izazov kosmologije je razumevanje Velikog praska“.

Dr Nijaješ Afšordi i dvojica njegovih kolega smatraju da je singularitet bio deo četvorodimenzionalne crne rupe i da je vreme da zaboravimo na ideju o Velikom prasku. Početak svega, prema njihovom mišljenju, jeste trenutak kad je crna rupa izbacila sadržaj iz svog „stomaka“, to jest iz druge dimenzije. 

Takva „projekcija“ može da objasni veliki problem s kojim se suočavaju teoretičari Velikog praska, kosmičke inflacije, trenutka kad je svemir ni iz čega postao nešto. Mi smo, prema njihovom mišljenju, samo projekcija, obrok koji je progutala crna rupa.

U četvorodimenzionalnom svemiru crna rupa bi mogla da ima trodimenzionalni horizont događaja.

BIZARNO, ALI ISPITUJEMO

Ideja da potičemo s ivice horizonta događaja četvorodimenzionalne zvezde koja se urušava sama u sebe u nekom drugom univerzumu možda zvuči bizarno, ali mi ćemo testirati svaku teoriju o nastanku svemira. Ako naša teza prođe testove, zaslužuje da je i drugi shvate ozbiljno – kaže astrofizičar dr Alan Dafi iz Melburna.

(Kurir)

Share this post: