Obratite pažnju: Ove naše navike smatraju se uvredom u drugim zemljama!

Ilustracija

Ponašanja koja su za jednu kulturu uobičajena, za neku drugu mogu biti vrlo uvredljiva.

Dok radimo svakodnevne stvari na određen način, smatrajući da je to tako prirodno i normalno, ne razmišljamo koliko su nam u stvari kultura i društvo odredili kako ćemo da jedemo, da se smejemo, oblačimo, pokazujemo poštovanje…

Evo primera koji pokazuju da naše uobičajene radnje nisu praksa u drugim zemljama.

Bakšiš
U Japanu i Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

Sedenje na zadnjem sedištu taksija
U Australiji, Novom Zelandu, i u nekim delovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sednete na mesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

Palac gore
Na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Smejanje otvorenih usta
U Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Kašnjenje
Akademskih 15 minuta kašnjenja, koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi, u nekim zemljama kao što je Nemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cenite tuđe vreme. S druge strane, Latinska Amerika, pogotovo Argentina, ima nepisano pravilo da se na večeru uvek kasni.

Jedna ruka u džepu
Jedna ruka u džepu se smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

Korišćenje leve ruke kada radite
U Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvek koristio toalet-papir, već leva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi levu ruku za rad.

Otvaranje poklona odmah
U u Kini i Indiji cepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

Pokazivanje tabana
Pokazivanje tabana – u arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela pošto dodiruje zemlju.

Ispijanje tuđeg alkohola
Nepristojno je da pijete alkohol koji niste doneli na zabavu u Norveškoj. Dok je kod nas normalno da donesete flašu piva, a pijete šta vam se prohte.

Muškarac bez majice
U Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži, ukoliko ne, smatraće vas nepristojnim.

Hrana van restorana ili kuće
Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, na radnom mestu. U Ruandi i Japani smatra se neprihvatljivim.

Dodirivanje
Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili bliskom Istoku, možete da ga uvredite. Poštovanje tuđeg intimnog prostora varira od zemlje do zemlje.

Postavljanje određenih pitanja
Naše „kako si, šta radiš, šta ima novo“ u, na primer, Holandiji smatraće se kao da zabadate nos u tuđu privatnost.

Odbijanje hrane
Nekad kad odemo kod nekog odbijemo posluženje iz pristojnosti ili da ne bismo namučili domaćina, a u Libanu bi se za takav potez domaćini ozbiljno naljutili.

Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanja
U Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon pre nego što ga uzmete, dok se kod nas oberučke prihvata, često bez ičega zauzvrat.

Čišćenje tanjira
Kada pojedete sve iz tanjira obično znači da vam se obrok veoma dopao, a domaćinu pokazujete koliko ste uživali. U Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da domaćin treba da vam donese još hrane.

(Bizlife, foto: pixabay)

Share this post: