Oči odaju seksualnu orijentaciju?

Bilo da ste gej, strejt ili na bilo kom drugom delu seksualne skale, istina o tome ko vas privlači leži upravo u vašem pogledu.

Širenje zenica je precizan indikator seksualne orijentacije, tvrdi nova studija.

Kada ljudi posmatraju erotske fotografije i uzbude se, njihove zenice se „otvaraju“ a to je nesvesna reakcija koja je korišćena kao parametar u studiji koja se bavila određivanjem orijentacije i uzbuđivanja bez invazivnih genitalnih merenja.

„Ova studija je prvi veliki eksperiment koji je potvrdio nekadašnju ideju da širenje zenica zaista ima veze sa realnim izbuđenjem“ kaže Rič Savin Vilijams sa Kornel Univerziteta.

„Dakle, ako muškarac kaže da je heteroseksualac, njegove zenice se šire kada vidi ženu koja mu se dopada, isti je slučaj i sa homoseksualnim muškarcem – ako mu se dopada muškarac, zenice će se širiti kada ugleda muškarca koji mu se dopada“ objašnjava psiholog Vilijams.

Veza između širine zenica i uzbuđenja je veoma stara. Još u 16. veku u Italiji, žene su u oči sipale kapi napravljene od toksične biljke beladone koje su činile njihove zenice konstantno raširenim a to se smatralo veoma zavodljivim.

Zenice se šire na svaki uzbudljiv ili interesantan stimulus, uključujući i pogled na lice voljene osobe ali i na umetničko delo koje vam se dopada. Širenje zenica je znak da se autonomni nervi sistem, onaj koji kontroliše nevoljne radnje kao što su puls i disanje, budi.

U istraživanju je učestvovalo 165 žena i 160 muškaraca gej, strejt i biseksualne orijentacije. Svi su gledali jednominutni video muškarca koji masturbira, žene koja masturbira i neutralne prizore pejzaža. Precizna kamera je merila svako pomeranje zenica.

(LiveScience)