Oduševiće te se kada čujete šta su radili japanski sveštenici poslednjih 700 godina…

zaledjeno jezero monasi japan

Japanski sveštenici vodili su od 1443. godine evidenciju o klimatskim uslovima.

Ovu neverovatnu bazu podataka sada proučavaju Sapna Šarma, biolog sa Univerziteta u Jorku, i Džon Magnuson, limnolog sa Univerziteta u Viskonsinu, poredeći je sa podacima o prolećnom topljenju leda na finskoj reci Torne, kako bi razumeli posledice klimatskih promena na reke i jezera.

„Ovi podaci su jedinstveni. Sakupili su ih ljudi koji su posmatrali i beležili promene na ledu generacijama, vekovima, mnogo pre nego što su klimatske promene uopšte bile tema razgovora“, rekla je Šarma.

U studiji objavljenoj u časopisu „Scientific Reports“. Šarma i Magnuson su došli do zaključka da su promene na ledu jezera Suva bile veoma spore sve do Industrijske revolucije.

Pre 1800. godine, jezero je bilo zaleđeno 99 odsto vremena, odnosno nije se zaledilo samo tri puta za tri veka. Danas ono je zamrznuto samo 50 odsto vremena.

Poredeći podatke japanskih sveštenika sa zapisima finskog trgovca Olofa Alboma, koji je evidenciju o ledu na reci Torne vodio od 1693., a koja je nastavljena godinama poslije njegove smrti, ispostavilo se da je do 1799. godine led pucao samo četiri puta u Aprilu, dok je u samo u poslednjih 10 godina pukao 5 puta.

„Iako su udaljeni pola sveta, reka Torne i jezero Suva prate opšte šablone ponašanja leda“, rekao je Magnuson.

„Uvidom u dve tako velike baze podataka, koje se bave sa dva potpuno različita i udaljena vodena sistema, vidimo da stvarno postoji šablon promena posle industrijske revolucije“, zaključio je Magnuson.

(Global CIR/Newsweek.rs)

Share this post: