Otkriven lek protiv bolova i do 100 puta jačeg dejstva od morfijuma!

Najjači analgetik

U potrazi za što efikasnijim medikamentom protiv bolova farmaceuti su došli do revolucionarnog otkrića. Otkriven je analgetik i do 100 puta jačeg dejstva od svih do sada poznatih lekova za umirenje bolova, a osnovni protein je izdvojen iz otrova morskog puža, kažu najnovija istraživanja.

Morski puž uglavnom obitava na koralnim grebenima u tropskim plimnim zonama, koje su specifične mahom za Pacifik. Svoj otrov ove životinje kriju u svom takozvanom “zubu”, a izbacuju ga u situacijama kada im je život u opasnosti.

Po čoveka otrov manjih puževa izaziva vrlo jak bol, ali kod većih primeraka može biti čak i smrtonosan.

Potpuna je misterija već vekovima unazad da uglavnom smrtonosni otrovi sadrže i moćne proteine od kojih se prave izuzetno važni lekovi, posebno analgetici. Isti je slučaj i sa otrovom ove morske životinje koja u svom telu krije za sada najmoćniji lek protiv bolova ikada pronađen.

Istovremeno, pored morskog puža, trenutno se ispituju i sastojci ništa manje opasnih otrova možda jedne od najopasnijih otrovnih životinja na svetu, žabe, poznatije kao “otrovna strela”, koja obitava na prostoru centralne Južne Amerike (Ekvador). Njen je otrov toliko jak da jedna doza od nekoliko mililitara dovoljna je da usmrti čak i 2.000 ljudi.

Još jedna životinja koja pomaže farmaceutima u potrazi za moćnim analgeticima je i retka vrsta pauka koji nastanjuje kontinentalni deo Australije, takozvani “levkasti pauk”, čiji je otrov takođe smrtonosan za čoveka.

Iz otrova morskog puža nastala je i prva verzija analgetika pod imenom “Ziconotide”, koji je do sada uspešno bio testiran na miševima, ali ovaj lek je jedino moguće primiti kao injekciju i to direktno u moždinu.

Novija verzija leka izašla iz kanadskih farmaceutskih laboratorija može se koristiti i oralno, ali do sada lek nije testiran na ljudima, već samo na miševima, kod kojih su i najmanje doze imale fantastične rezultate.

Očekuje se da će lek u naredne dve godine biti testiran i na ljudima i, prema tvrdnjama naučnika koji su radili na njegovoj izradi, ne bi trebalo očekivati bilo kakve nuspojave.

Naprotiv, kako kažu, lek neće delovati na receptore opijata u mozgu, što znači da neće stvarati zavisnost.

(Ljubimci Telegraf/emaxhealth.com)

Share this post: