Otkrivena nova vrsta čiji mužjaci umiru u mladosti od previše seksa

Australijski naučnici otkrili su novu vrstu torbara sličnog mišu, čiji mužjaci uginu pre navršene prve godine usled stresa izazvanog mahnitim parenjem. Crnorepi antehinusi, prepoznatljivi po crnom dugačkom repu i smeđenarandžastom krznu, pronađeni su u vlažnim predelima u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu.

Naučnici su bili zapanjeni kad su otkrili da kod ove vrste, kada mužjak napuni 11 meseci, nastupa dvonedeljna sezona grupnog parenja. Susret sa jednom ženkom traje čak 12 do 14 sati, a takvih susreta je mnoštvo, i ponavljaju se sa vrlo malim pauzama.

Nastaje pravo ludilo. Nema nikakvog udvaranja, mužjaci skaču na ženke i svi se ponašaju vrlo promiskuitetno – objašnjava je Endru Bejker sa Tehnološkog fakulteta Kvinslenda.

To se, naravno, odražava na organizam mužjaka, koji se zbog proizvodnje velike količine hormona i fizičkog napora toliko iscrpljuje da vrlo brzo umire, ne stigavši čak ni da vidi sopstvene mladunce koje je na ovako intenzivan način začeo. Ako mislite da je to ipak lepa smrt, niste u pravu.

Od iznurenosti i preteranog rada žlezda imunitet mužjaka antehinusa, naime, potpuno prestaje da funkcioniše. Na kraju „manijak“ pada od iscrpljenosti, krzno opada, telo mu se bukvalno raspada i on umire od unutrašnjeg krvarenja ili infekcije.

Naučnici, međutim, ipak smatraju da je sa evolutivnog gledišta antehinusova životna strategija uspešna, jer mužjaci koji se “najpožrtvovanije” pare prenesu najviše svojih gena i začnu najbrojnije potomstvo. Kod ženki je, pak, lučenje hormona nešto umerenije, tako da uspevaju da požive dovoljno dugo da okote i odgaje mladunce.

Bilo kako bilo, antehinus je ugrožena vrsta, a činjenica da je tek sada otkriven delimično je i posledica toga što je ukupan broj primeraka u prirodi relativno mali, i što se poupulacija, kako naučnici veruju, u novije vreme neprestano smanjuje.

(Blic)

Share this post: