Otkriveno tajno oružje vladara iz 16. veka kojim je hteo da uništi neprijatelje – VIDEO

Da ste nemački princ iz 16. veka koji planira da skrši pobunu nepokornih gradova, ili je poveo vojsku na Otomansko carstvo ne bi li namirio račune sa rivalima, šta bi moglo da vam obezbedi odlučujuću prednost u vojnoj tehnologiji?

Naravno, najsavremenija raketna tehnologija: mačke i ptice opremljene eksplozivnim napravama.

Zanimljive ilustracije iz priručnika o artilejriji i opsadnom ratovanju, nastalom oko 1530, prikazuju nešto što izgleda kao mačke i golubovi na raketni pogon, dok se u pratećem tekstu na nemačkom jeziku vojnim komandantima savetuje da ih iskoriste “da zapale grad ili zamak koji se drugačije ne da osvojiti”.

Digitalna verzija ovih neobičnih ilustracija u boji, koju je načinio Univerzitet Pensilvanije, nedavno je privukla pažnju jednog australijskog bloga posvećenog knjigama, a istraživač Mič Fras poduhvatio se da razreši tu misteriju.

-Zaista ne znam šta da mislim, ovo na slici stvarno izgleda kao da iz naprava pričvršćenih na životinje izlazi neka vrsta vatrenog mlaza- bila je prva njegova reakcija. Znači li to, dakle, da su nesrećne životinje iz 15. veka na sebi nosile tehnologiju 20. veka? Naravno da ne.

Priručnik o kom je reč napisao je artiljerijski stručnjak Franc Helm iz Kelna, za kog se veruje da se borio u nekoliko okršaja protiv Turaka u južnom delu centralne Evrope, u vreme kada je barut menjao način ratovanja.

Helmov priručnik, koji je bio u velikom opticaju i koji su ilustrovali brojni umetnici, pun je čudnih i strašnih slika, od bombi napunjenih šrapnelima, do eksplozivnih naprava nalik na rakete punih šiljaka – i ovih mačaka i ptica.

[adsenseyu1]

Fras se, mešutim, potrudio da prevede Helmovo uputstvo, a ono sve objašnjava:

“Napravi vrećicu nalik na zapaljivu strelu. Ako želiš da osvojiš neki grad, ili zamak, potrudi se da nabaviš mačku baš sa tog mesta. Vrećicu veži mački na leđa, zapali je, pusti da se razgori, a onda pusti mačku, tako da može da otrči do najbližeg zamka ili grada, gde će se u strahu najverovatnije sakriti u nekom ambaru ili stogu sena, i tako ga zapaliti.”

Fras objašnjava i da nema nikavih dokaza su na počecima modernog ratovanja mačke i ptice zaista i korišćene na način na koji se ovde predlaže. “Plan nije baš najpametniji“ kaže on.

– Zapravo, deluje kao stvarno loša ideja, jer ništa ne garantuje da bi životinje požurile da se vrate tamo odakle su došle. Šta više, mnogo je verovatnije da bi vam zapalile sopstveni logor.

(Blic)

[adsenseyu2]

Share this post: