Ovo je 5 najuvrnutijih vladara u istoriji čovečanstva

Vladari sveta

Svetom su vladali svakakvi vladari… Zli, manje zli, ali i ludi. Od nekih koji su mislili da su od stakla, do onih koji su se po ceo dan samo igrali, pa do poremećenih koji su voleli da ubijaju iz zabave. Ludosti nije nedostajalo među njima.

Ovo je pet najporemećenijih vladara:

1. Oto Bavarski zamenio je na prestolu ludog brada Ludviga Bavarskog. Iako je njegov prethodnik bio lud, niko nije mislio da će ga naslediti još luđi. Nakon što su ga pronašli kako mrmlja nerazumljive reči, sklonili su ga od javnosti i tako je proveo poslednjih trideset godina života, u zlatnom kavezu.

2. Zhengde je bio kineski car. Na tron je dospeo sa 14 godina i nikad nije odrastao. Izgradio je ceo lažni grad u kojem je glumio trgovca.

3. Ibrahim I – veći deo krivice za to njegovo mentalno stanje snosi Kavez, građevina bez prozora u kojoj je proveo detinjstvo. Čim je postao sultan, napravio je najveći harem devica kako bi zadovoljio svoj seksualni apetit.

4. Čarls VI, poznat je kao Ludi.  Mislio je da je napravljen od stakla.

5. Kaligula. Možda je trebao biti na prvom mestu. Ne, sigurno je trebao biti na prvom mestu – najluđi je. Ovaj rimski car mislio je da je Jupiter, vrhovni rimski bog. Obožavao je gladijatorske igre, pa kad mu je jednom ponestalo kriminalaca koje su trebali pojesti lavovi, u arenu je preselio – prvih pet redova gledalaca…

(dnevno.hr)

Share this post: