OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Evo šta u američkom žargonu znači BROZ!

Imajući u vidu ličnu istorijsku beznačajnost grofa Ćana za Srbe i Srbiju, neobično je što je on našao put ka našem slengu dok Josip Broz, koji je od neopisive istorijske važnosti, taj put nije našao.

Verovatno u potpunosti nevezano za Tita, Amerikanci imaju u svom žargonu reč „Broz“, koja, po svemu sudeći, ima vrlo suprotstavljena značenja u zavisnosti od toga ko je koristi.

Srbi, barem oni nešto stariji, običavaju da za čoveka koji živi punim plućima, luksuzno, u svili i kadifi, koji uživa u životu — kažu da „živi kao grof“.

Prvobitno, govorilo se da neko „živi kao grof Ćano“, ali je identifikacijska odrednica vremenom izbačena iz upotrebe; za one koji ne znaju, grof Galeaco Ćano je bio ministar spoljnih poslova fašističke Italije i zet Benita Musolinija (budući u braku sa dučeovom ćerkom Edom).

Imajući u vidu ličnu istorijsku beznačajnost grofa Ćana za Srbe i Srbiju (da nije on bio na datoj funkciji bio bi neko drugi, i praktično bi sve bilo isto što se rata tiče), neobično je što Josip Broz koji je od neopisive istorijske važnosti, nije ušao u žargon ni po kom osnovu (a osnova ima bezbroj).

Verovatno u potpunosti nevezano za Tita, Amerikanci imaju u svom žargonu reč „Broz“, koja, po svemu sudeći, ima vrlo suprotstavljena značenja u zavisnosti od toga ko je koristi.

Naime, na sajtu UrbanDictionary.com mogu da se nađu tri odvojene definicije „Broza“ koje u suštini imaju neku zajedničku nit ali su bez obzira na to kontradiktorne.

Prva definicija kaže ovako: „Broz je druga reč za ‘oruđe’ (čoveka koji ne poseduje mentalnu sposobnost da shvati da ga neko koristi; definicija takođe sa istog sajta), ali sa značenjem osobe arogantne, glasne, nepodnošljive, koja živi u Teksasu i vozi preglomazni džip kojim nadoknađuje veličinu polnog organa.

Redovno sebe naziva bogom ili višim bićem.

Opsednut je novcem i uvek poseduje nešto bolje od tebe“.

Primer: „Onaj tip tamo je potpuni Broz“.

Druga definicija glasi: „Arogantna osoba koja misli da je veća od života, sa velikim penisom. Tretira devojke kako treba i ima širok krug prijatelja. Ima mnogo novca i sanjive plave oči kojima privlači pažnju žena. Broz uživa u brzim automobilima i još bržim ženama“.

Primer: „On ti živi kao Broz“. Ova definicija je prilično pozitivna, ali treba imati u vidu da ju je ostavio korisnik sajta čiji je nadimak Broz_69.

Treća definicija kaže: „Reč kojom se definiše arogantna, nervirajuća, nesigurna individua sa malim mudima koja misli da je bolja od drugih, dok ga u stvarnosti niko ne voli“.

Primer: „Onaj tip tamo je mnogo iritantan, mora da je rođak Broza“.

Nijedna od ove tri definicije se ne uklapa u ono što bismo mi povezali sa rečju „Broz“, niti deluje da bismo mi, kada bi „Broz“ bio deo našeg žargona, tu reč koristili na taj način.

Možda u smislu ženskaroša, ili nekoga ko zna da živi, ili nekoga ko je jak i moćan, ali ne u smislu nekoga ko je arogantan bez pokrića i vozi džipčinu da bi nadoknadio veličinu penisa, a pritom ga niko ne voli.

(Mediji)

Share this post: